Naveta Discovery lansată pentru ultima misiune

Eveniment Internaţional

Naveta americană Discovery a fost lansată joi, cu şase astronauţi la bord, de la Centrul Spaţial Cape Canaveral, Florida (sud-estul SUA) spre Staţia Spaţială Internaţională  (ISS), pentru ultima ei misiune în spaţiu, conform Agerpres.

Discovery, cea mai veche dintre cele trei navete ale flotei spaţiale, a decolat la 21.53 GMT /16.53 ora locală/ pentru ultima misiune, a 39-a în 26 de ani de serviciu.

Cele două rachete propulsoare, ce asigură 80% din presiune la începutul ascensiunii de opt minute şi jumătate pentru a atinge orbita, s-au separat aşa cum a fost planificat la două minute după decolare pentru a cădea în Oceanul Atlantic. De acolo ele vor fi recuperate şi refolosite. Discovery depinde de acum, numai de cele trei motoare criogenice pentru a se plasa pe orbită la o altitudine de 225 km.

Misiunea va dura 11 zile dintre care în șapte naveta va fi cuplată la ISS.  Discovery şi echipajul ei vor livra modulul de marfă multifuncţional Leonardo, primul robot umanoid de a zbura în spaţiu, Robonaut 2 sau R2, şi “Express Logistic Carrier 4”, o platformă externă a ISS pe care sunt stocate echipamentele de rezervă de dimensiuni mari.

____________

Bianca Lăscoi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts