Municipiul Cluj-Napoca a fost desemnat Capitală Europeană a Tineretului 2015

Eveniment UE

Clujul va fi Capitala Europeană a Tineretului (EYC) în 2015. Decizia a fost luată la Maribor, Slovenia, de către un juriu alcătuit din reprezentanţi ai nouă instituţii, şi a fost făcută publică în urmă cu puţin timp.

În vederea organizării evenimentelor din cadrul proiectului Capitală Europeană a Tineretului 2015, au fost alocate 5,5 milioane de euro, bani ce provin din fonduri locale dar şi guvernamentale.

Pe lângă Cluj-Napoca, încă trei oraşe europene au ajuns în finala acestei competiţii: Varna (Bulgaria), Vilnius (Lituania) respectiv Ivanovo (Rusia).

Forumul european al tineretului acordă în fiecare an acest titlu unui oraş din Europa, anul acesta oraşul portughez Braga deţinând acest statut, iar în 2013 capitala se va muta în Slovenia, mai exact în Maribor.

Prima Capitală Europeană a Tineretului a fost Rotterdam (Olanda), în anul 2009. Până astăzi, acest titlu a fost acordat unor orașe ca: Torino (Italia) – 2010, Anvers (Belgia) – 2011, Braga (Portugalia) – 2012, Maribor (Slovenia) – 2013, Thessaloniki (Grecia) – 2014.

Cluj-Napoca își propune să devină şi Capitală Culturală Europeană în anul 2021, iar candidatura pentru Capitala Europeană a Tineretului poate reprezenta un exerciţiu.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts