“Mirajul dansului” pe scena Operei clujene

Cultură Din oraş

Spectacolul “Mirajul dansului”, gândit de coregraful Vasile Solomon, va fi prezentat publicului duminică, de la ora 18:30, pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Cu ocazia reprezentației, celebra balerină clujeană, Simona Noja, se află la Cluj însoțită de doi balerini de la Opera de Stat din Viena, Natacha Mair şi Jakob-Ferferlik.

“Așteptăm cu mare emoție reacția publicului. Ne-am bucura să fie cât mai mulți invitați, care să împărtășească cu noi această întoarcere la origini sau mai bine spus, o reîntoarcere a mea la origini.”, a declarat balerina.

În prezent, Simona Noja, este directoarea Operei de Stat din Viena, despre care ne spune câteva lucruri legate de programul copiilor care învăță acolo.

”Programul școlii este structurat din punct de vedere al baletului în două etape: partea de dimineață este pentru cursul superior, iar partea de după-amiaza este pentru cursul inferior. Dorința noastră de a da copiilor exact ce am experimentat eu și anume de a călători și de a-i familiariza în diverse stiluri.”

Dansul clasic ca și formă este foarte veche, însă îmbrăcat într-o nouă estetică a luat o nouă formă.

“Pentru o școală este foarte important să își lase elevii să își găsească propriul drum și să nu îi pregatească doar ca niște roboți, care să posede numai o cantitate de material, o cantitate de cunoștințe. Menirea unei școli nu este numai să dea mai departe informația ci să aibă grijă ca și elevii să fie responsabili pentru propriul drum.”

În opinia Simonei Noja, publicul din Viena are nevoie de timp, nu este un public care reactionează spontan la un spectacol, nu este un public la care dacă i se prezintă o producție total necunoscută, să evaționeze. Este un public care se lasă greu convins, însă în momentul în care realizează că ceea ce se întâmplă pe scenă este cu adevărat valoros, atunci ajunge să ovaționeze și să ofere flori.

În schimb, clujenii sunt spontani, doritori de nou și foarte deschiși. În viziunea balerinei, oamenii știu la ce să se aștepte de la un spectacol, datorită faptul că ei se pregătesc înainte, se informează cine dansează, ce muzică se va asculta și ce repertoriu va fi pus în scenă.

Un detaliu semnificativ subliniat de Simona Noja este acela că în meseria de artist este important ca un creator să nu fie condiționat și să nu fie limitat în meserie, ci trebuie să i se dea șansa să se exprime.

_____________

Andreea Stăicuț

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts