Măsuri pentru reducerea amenințării radioactivității la Cernobîl

Internaţional Mediu

Un nou sarcofag urmează să fie ansamblat la Cernobîl începând cu 26 aprilie cu scopul de a reduce ameninţarea radioactivităţii.

Ziua de 26 aprilie nu este aleasă întâmplător, ea fiind ziua în care s-a produs marea catastrofă nucleară de la Cernobîl, considerată cea mai gravă din istoria lumii.

“Construirea sarcofagului Centralei Nucleare de la Cernobîl va începe pe 26 aprilie”, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, citându-l pe şeful statului Viktor Ianukovici, potrivit Mediafax.

Construcția măsoară 108 metri şi are o masă de 20.000 de tone. Prima fază de ansamblare a început deja, anul acesta, a precizat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), însărcinată cu gestionarea fondurilor prevăzute pentru acest proiect.

“Fondurile necesare sunt disponibile, iar lucrările decurg conform calendarului, fără întârzieri, pentru ca noua incintă să fie completată şi instalată deasupra reactorului avariat până la jumătatea lui 2015, aşa cum s-a prevăzut”, a declarat Anton Usov, purtătorul de cuvânt al reprezentanţei BERD, conform Mediafax.

Consorţiul Novarka, format de societăţile franceze Bouygues şi Vinci, au câştigat în 2007 o licitaţie pentru construirea unui nou sarcofag etanş, ce va fi asamblat pe un teren adiacent reactorului, iar ulterior instalat deasupra vechii şape de ciment.

Costul total al acestei operaţiuni este estimat la 1,5 miliarde de euro.

___________

Oana Alexa

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts