Marș de solidaritate româno-maghiar la Cluj-Napoca

Din oraş

„Fără manipulare, fără ură”, „Harghita, Covasna, pământ omenesc” sau „Solidaritate împotriva șovinismului” sunt doar câteva din mesajele pe care românii și maghiarii le aveau scrise pe afișe sâmbătă, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, atunci când s-au adunat în semn de solidaritate interetnică.

Cornel Vîlcu, inițiatorul acțiunii, a declarat că incidentele de la Valea Uzului au fost o provocare pe care o leagă de rezultatul alegerilor pentru PE, în condițiile în care mai sunt partide care își pot câștiga votanți din asemenea provocări.

„Scopul acțiunii de la Cluj-Napoca este de a arăta că există și comunități normale în Ardeal în care criteriile etnice, că ești român, maghiar sau rom, nu funcționează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români și maghiari fără probleme. Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru PE. Mai sunt partide care își pot câștiga votanți exclusiv din asemenea provocări, şi mă refer la partidele de la guvernare sau care colaborează cu guvernarea. Când s-a văzut care este realitatea politică după alegeri, apar tensiuni interetnice care nu au existat în România din 1990. Trebuia să fie spartă solidaritatea oamenilor şi dezgropată o problemă care nu a existat de 29 de ani. În calitate de etnic român vreau să îmi cer scuze pentru ceea ce au făcut cei mai imbecili dintre conaționalii mei, pentru cel care s-au urcat cu dosul pe cruce cu steagul tricolor”, a spus Vîlcu, conform Mediafax.

Marșul a fost organizat pe traseul Piața Unirii – Primărie – Piața Lucian Blaga.

– Material realizat de Alex Barteș

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts