Mai mult decât o zi de marţi- o nouă zi de TIFF

Divertisment Eveniment

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania(TIFF) a promis evenimente speciale, şi s-a ţinut de cuvânt! Ajuns deja la jumătatea traseului, mâine în cea de-a cincea zi, TIFF le-a pregătit cinefililor o nouă serie de proiecţii speciale, petreceri tematice, spectacole inedite, şi întâlniri cu invitaţi de marcă.

Astfel, de la ora 17:00, la TIFF Lounge, în Piaţa Unirii, vine regizorul Radu Muntean, membru în juriul Competiţiei Oficiale, selecţionat în cursa pentru Trofeul Transilvania în 2003 cu filmul său de debut, Furia. Acesta este deja un pionier al festivalului, fiind autorul a 7 dintre spoturile oficiale TIFF în perioada 2004-2010.

Teatrul Maghiar va găzdui de la ora 20:00 cel de-al patrulea spectacol din cadrul programului Teatru la TIFF, Roşia Montană – pe linie fizică şi politică, de Ştefan Peca, Gianina Cărbunariu şi Andreea Vălean. Piesa este o discuţie mai largă despre lumea în care trăim, despre tema moralităţii în societatea contemporană, despre polarizarea acestei societăţi în jurul unui subiect, despre felul în care mass-media alege să reflecte (sau nu) acest fenomen, despre sărăcie, vulnerabilitate şi căutarea unor soluţii care să rezolve această stare de lucruri.

Unul dintre highlight-urile acestei ediţii este secţiunea 100%, o retrospectivă a Operelor Complete ale regizorilor Lucian Pintilie şi Pierre Étaix. De la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenţilor, vom avea parte de “un pachet” format din scurtmetrajul La mulţi ani / Heureux Anniversaire, dar şi una dintre producţiile de referinţă din cariera comicului francez, Pretedentul / Le Soupirant .

Dacă la ediţia trecută la Castelul Bánffy de la Bonţida, aflat la 35 de kilometri în afara Clujului, cinefilii s-au desfătat cu filmul Dragula, mâine sunt invitaţi la o altă proiecţie-eveniment din programul festivalului, Odessa în flăcări /  Odessa in fiamme (r. Carmine Gallone, 1942), unul dintre titlurile de referinţă ale cinematografiei europene din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Odessa în flăcări este o co-producţie româno-italiană care prezintă o pagină dureroasă din istoria Celui de-al Doilea Război Mondial: drama refugiaţilor din Basarabia şi ororile comise asupra lor în timpul ocupaţiei sovietice, de după ultimatumul din 28 iunie 1940, când URSS a somat România să îi cedeze teritoriul dintre Prut şi Nistru. Celebra soprană Maria Cebotari, unul dintre marile staruri autohtone ale perioadei interbelice, joacă rolul unei cântăreţe de operă din Basarabia, aflate cu fiul ei în Chişinău în momentul invaziei sovietice. Băiatul este dus în Odessa, unde urmează a fi crescut după principiile bolşevice. Pentru a-şi salva fiul, mama acceptă să interpreteze cântece ruseşti în baruri, teatre, cafenele.

Filmul va putea fi urmărit începând cu ora 21:30.

Tot mâine seară, TIFF îi aduce în faţa publicului pe celebrii Robotzii, în “carne şi oase”. După ce au făcut istorie în spaţiul online-ul românesc, cei de la studioul Creative Monkeyz vor fi prezenţi de la ora 21:30, la TIFF Meeting Point, la o proiecţie-maraton a tuturor celor 19 episoade ale îndrăgitului serial autohton de film de animaţie – primul ce a crescut exclusiv online. Intrarea la acest “spectacol cibernetic” este liberă.

Creatorii lui lui Mo şi F.O.C.A. – Ramona, Codin, Mihai şi Cezar, vor răspunde la întrebările celor care vor să afle câte ceva din secretele celor mai populari roboţi din filmul românesc. Seara se încheie cu o petrecere marca RObotzi: în clubul Obsession, începând cu ora 23:00, va avea loc lansarea oficială a primei piese de pe albumul RObotzi – Best of Greatest Hits Ever, care va apărea în cursul acestei veri.

TIFF va anima în continuare  Clujul până în data de 12 iunie.

_______________

Andrada Lăutaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts