Luptă pe front european împotriva sărăciei şi excluziunii

UBB Radio UE

Comunităţile rome din Uniunea Europeană vor beneficia de fonduri regionale europene pentru îmbunătăţirea locuinţelor, conform unei propuneri a Comisiei adoptată de Parlament.

Măsura de care vor beneficia aproximativ 12 milioane de persoane a fost adoptată în contextul în care majoritatea populaţiei romă din Europa locuieşte în zone rurale segregate şi în locuinţe unifamiliale. De asemenea, un studiu făcut de Parlamentul European arată că, în ultimii 15 ani, s-a accentuat tendinţa de izolare a comunităţii rome.

În ideea incluziunii romilor, Parlamentul European a acordat 5 milioane de euro Comisiei, pentru un proiect pilot care cuprinde trei aspecte: educaţie preşcolară, microfinanţare şi sensibilizare.

Conform comisarului pentru politică regională, Johannes Hahn, „comunitatea romă reprezintă cel mai numeros grup minoritar din Europa, care este adesea victimă a marginalizării, a sărăciei şi a excluziunii sociale.” De asemenea, el vorbeşte despre necesitatea ca decizia să aibă o adordare generală, care să vizeze domeniul educaţiei, al sănătăţii, al afacerilor sociale şi al ocupării forţei de muncă.

Dacă până acum eligibilitatea era limitată la cele douăsprezece noi state membre ale UE, măsurile de acum vor extinde Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) pentru toate statele membre.

Astfel de proiecte au o rezonanţă puternică la nivel social, cu atât mai mult cu cât 2010 a fost desemnat “Anul european de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii”.

Oana Moisil

Foto: arhivă  UBB Radio

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts