Live Text: Cancelarul Germaniei Angela Merkel primeşte titlul de Doctor Honoris Causa

Eveniment UBB

Cancelarul Germaniei Angela Merkel este aşteptat să ajungă la Universitatea Babeş-Bolyai unde va primi titlul de Doctor Honoris Causa.

15.25: Avionul cancelarului Germaniei,  Angela Merkel, a aterizat în urmă cu puţin timp. În aceste momente, Angela Merkel este aşteptată în Aula Magna de către rectorul UBB Andrei Marga.

15.48: Angela Merkel a sosit la sediul central al UBB unde a fost întâmpinată de rectorul Andrei Marga, iar în câteva momente este aşteptată în Aula Magna de personalităţi ale lumii culturale, profesori şi jurnalişti acreditaţi din Germania şi România.

16.00: În aceste momente primarul municipiului Cluj-Napoca,  Sorin Apostu, a ajuns în sala unde se va desfăşura evenimentul. La scurt timp, acesta a fost urmat de preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe.

16.05: Staff-ul universităţii şi membrii senatului UBB au intrat în Aula Magna şi se intonează Gaudeamus Igitur.

16.06: Cancelarul Germaniei Angela Merkel şi rectorul Andrei Marga, însoţit de prorectori, şi-au ocupat locurile la prezidiu.

16.08: După intonarea imnului Gaudeamus Igitur,  rectorul Andrei Marga şi-a început discursul în limba germană.

16.09: “Acordăm cel mai înalt titlu academic doamnei Cancelar Angela Merkel pentru meritele istorice în configurarea unui nou fel de a face politică, în abordarea inovativă a problemelor contemporane şi în consolidarea Uniunii Europene.” Andrei Marga

16.12: “Argumentele majore ale deciziei Senatului UBB de a acordara acest înalt titlu academic sunt:

Angela Merkel a intervenit cu soluţii inovative la problemele stringente ale societăţii  moderne târzii: Am în vedere spre exemplu ceea ce se întâmpla în după-amiaza zilei de 10 octombrie, când sistemul financiar era în pericol de cădere, atunci cancelarul Germaniei alegea să intervină guvernamental cu 480 de miliarde de euro în sprijinul băncilor.

Un alt argument ar fi acela că Angela Merkel a apărat în maniera  cea mai  convingătoare responsabilitatea politicianului  pentru ceea ce se petrece în societate.

Un al treilea motiv ar fi angajamentul paneuropean al Germaniei postbelice, care a aflat o reprezentare lucidă şi impunătoare.” Andrei Marga

16.19: Rectorul Andrei Marga declară deschisă ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, iar decanul Facultăţii de Studii Europene, Ladislau Gyemant, prezintă laudatio Angelei Merkel.

16.22: “Destinul personajului  Angela Merkel simbolizează destinul unei ţări care şi-a realizat după patru decenii  într-un cadru european refacerea unităţii sale, sub semnul trimfului democraţiei şi a statului de drept pe întregul său teritoriu..” Ladislau Gyemant

16.33: Ladislau Gyemant, decanul Facultăţii de Studii Europene, îşi încheie discursul cu urarea “Per aspera ad astra, vivat, crescat, floreat!” (Cu greutate până la stele, trăiască, crească şi înflorească!)

16.35: Cancelarul UBB, Radu Cătană, rosteşte proclamaţia iar rectorul Andrei Marga îi înmânează Cancelarului Angela Merkel diploma cu titlul de Doctor Honoris Causa.

16.36: Angela Merkel a primit diploma  în grad academic de Doctor Honoris Causa

16.39: “Este o onoare deosebită să accept  acest titlu al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Universitatea din Cluj contribuie la conceptul de unificare europeană. ” Angela Merkel

16.40: “Minoritatea  germană a îmbogăţit cultural şi economic această zonă a României. Mulţumirile noastre îi vin domnului Andrei Marga care a încurajat dezvoltarea învăţământului în limba germană la Universitatea Babeş-Bolyai. “Angela Merkel

16.45: “Germania reprezintă al treilea investitor în România, iar în plan cultural există o reţea densă de instituţii şi şcoli care realizează o punte între cele  două ţări. România şi Germania au un mare interes ca Uniunea Europeană să fie întărită ca o alianţă cu interese comune.” Angela Merkel

16.50: “Trebuie să ne ocupăm de ideea creării unui cadru care să stimuleze o politică financiară  sănătoasă şi nu una bazată pe datorie.” Angela Merkel

16.54: “Vreau să subliniez faptul că România este un partener echitabil şi esenţial, cu care avem interese comune. Trebuie să rezolvăm problemele din Balcanii de Vest dintre Moldova şi Transnistria şi să depăşim elementele de divizie.” Angela Merkel

16.55: Angela Merkel şi-a încheiat discursul de mulţumire pentru primirea titlului  academic de Doctor Honoris Causa.

16.58: Rectorul Andrei Marga ia cuvântul:

“Pot să spun că prezenţa dumneavoastră în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a trezit speranţe mari. Încheiem acum  aici această pagină de istorie a Universităţi Babeş-Bolyai. Declar ceremonia de decernare a titlului academic Doctor Honoris Causa încheiată.”

17.00: Cancelarul Angela Merkel va lua parte la un cocktail oferit de Universitatea Babeş- Bolyai, după care va participa la inaugurarea Centrului de Studii Germane a UBB.

____________

Cătălin Nunu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts