Libia a fost suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU

Internaţional UBB Radio

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a suspendat, ieri, Libia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Motivul acestei decizii este încălcarea drepturilor omului în mod brutal și sistematic în urma represiunilor violente ale preşedintelui Muammar Al-Qadhafi împotriva protestatarilor paşnici care îi cereau demisia.

Votul celor 192 de membri ai Adunării, pentru care o majoritate de două treimi a fost necesară, a fost precedat de o cerere înaintată, vinerea trecută, de Consiliul de la Geneva prin care se solicita suspendarea țării din  Africa de Nord.

Măsura luată împotriva regimului Qadhafi de către ONU include și o serie sancţiuni din partea Consiliului de Securitate, care a a impus deja Tribunalului Penal Internaţional să investigheze posibilele crime împotriva umanităţii. Numai Venezuela și-a exprimat rezervele cu privire la suspendarea de ieri pe motiv că era nevoie de o anchetă prealabilă.

Preşedintele Adunării Generale, Joseph Deiss, a avertizat că nu poate exista securitate sau dezvoltare fără respectarea drepturilor omului.

„Credibilitatea comunităţii internaţionale, a Adunării Generală a ONU, a Consiliului de Securitate şi pentru Drepturile Omului este în joc deorece trebuie să se asigure că aceste drepturi sunt respectate şi că încălcările drepturilor omului sunt pedepsite.” au declarat reprezentanţii înainte de vot.
Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de pierderea continuă de vieţi. Acesta a transmis că cei care comit crime împotriva umanităţii vor fi pedepsiţi, că principiile fundamentale de justiţie şi responsabilitate vor predomina. Ban a mai adăugat că, potrivit rapoartelor, guvernul a deschis depozite de arme şi arsenal militar „pentru bandele care terorizează comunităţile”.

Secretarul General a afirmat că obligația comunității internaţionale este să rămână unită și să recunoască faptul că orice modificări ale societăţilor din regiune „trebuie să vină din interior”, potrivit surselor oficiale ale ONU.

_______________

Ana Giol

Foto: framework.latimes.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts