Lecţii de auto-gestiune pentru persoanele diagnosticate cu diabet

Din oraş Sănătate

Federaţia Română de Diabet împreuna cu Lilly România au lansat în premieră la Cluj-Napoca programul educaţional “Să Vorbim Despre Diabet”.

Cu ajutorul acestuia se doreşte accesul a cât mai mulţi pacienţi cu diabet la informaţii şi educaţie legate de afecţuinea lor. Prin intermediul programului persoanele diagnosticate cu diabet de tip II vor fi ajutate să se gestioneze singuri.

„Programul propune ca metodă de educaţie terapeutică angajarea unui grup de persoane cu diabet într-o discuţie constructivă si deschisă despre afecţiunea lor. Aceste discuţii au loc în cadrul unor sesiuni la care să participe între 3 până la 10 pacienţi. În acest scop au fost create 4 hărţi: prima este despre cum să trăieşti cu diabet, următoarea este despre alimentaţie, stilul de viaţă, o hartă despre cum acţionează diabetul, înţelegerea bolii în sine şi o altă hartă care se adresează acelor pacienţi care sunt nevoiţi să înceapă un tratament cu insulină. Sunt concepute pentru 4 sesiuni care pot să dureze 1-2 ore” a explicat Expert trainer în proiectul “Să Vorbim Despre Diabet”, Rodica Pasat.

Nevoia unui asemenea program vine pe fondul numărului tot mai mare de diagnosticaţi de diabet. Peste 10% din persoanele diagnosticate cu diabet în România sunt domiciliate din judeţul Cluj.

Iustin Moldovan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts