La mulți ani, România! Clujul a fost în sărbătoare astăzi, de Ziua României

Cultură Din oraş

România a fost astăzi în sărbătoare. S-au împlinit 97 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, iar acest eveniment a fost marcat în toate orașele și județele din țară.

IMG_7048

Cluj – Napoca, capitala europeană tineretului a marcat acest eveniment prin desfășurarea mai multor activități în centrul orașului. Ziua de 1 decembrie a debutat la Cluj cu nelipsitele parade care au avut loc în centrul orașului, după care toată atenția clujenilor a fost captată de Piața Unirii, locul unde s-au desfășurat evenimentele de după-masă. Pe rând, a fost inaugurat Târgul de Crăciun din Piața Unirii, unde clujenii și nu numai pot să găsească de la preparate tradiționale românești, până la ie tradițională românească.  Spectacolul de folclor tradițional a adunat în Piața Unirii peste 1.000 de clujeni care au așteptat cu sufletul la gură cântecele patriotice interpretate de artiști precum: Sava Negrean Brudașcu, Ana Ilca Mureșan, Amalia Chiper și Florin Rupa, Dumitru Fărcaș, Marius Ciprian Pop sau Ansamblul ”Dor Transilvan”.

Nici ploaia torențială nu i-a speriat pe clujeni, care au rămas în continuare în Piața Unirii. Marea majoritate a clujenilor au recunoscut că ziua de 1 Decembrie are o însemnătate specială.

IMG_7149

IMG_7038 IMG_7005 IMG_6998

”Pentru mine, ziua de 1 Decembrie este o zi deosebită, este ziua României până la urmă. Aș vrea ca și nepoțelul meu să simtă acest lucru. L-am adus și pe el aici, chiar dacă este mic, dar trebuie să-l obișnuiesc cu astfel de evenimente, trebuie să știe încă de mic că este român. Îi place foarte mult ce se întâmplă aici, e foarte fascinat. De obicei, de 1 Decembrie vin aici, în Piața Unirii, dar când nu pot, atunci stau și mă uit la televizor la manifestările ce au loc în România. Tinerilor noștri le doresc curaj, voință, putere și credință. La mulți ani, România!”

a spus o clujeancă pentru UBB Radio

”Este o zi importantă, e cea mai frumoasă zi din an, așa cred eu și asta înseamnă pentru mine. În fiecare an vin aici, în Piata Unirii. Îmi place foarte mult muzica populară și ăsta e motivul pentru care an de an vin aici. Românilor de pretutindeni le doresc un sincer ”La mulți ani” și vreau să le transmit să nu își uite niciodată valorile și nici pe cei care s-au jertfit pentru această țară”.

a spus o altă spectatoare prezentă la concertul din Piața Unirii.

Seara de 1 Decembrie se va încheia la Cluj – Napoca cu încă două concerte. Vor urca pe scenă trupele Zdop și Zdup și Cargo.

– Cătălin Weinmuller / Foto: Laura Revnic

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts