Jazz în mijlocul naturii la Smida Jazz Festival

Cultură

Parcul Natural Apuseni găzduiește pentru a treia oară unul dintre cele mai faine festivaluri de muzică jazz, Smida Jazz Festival.

Acesta are loc în perioada 17-19 august și se adresează tuturor iubitorilor muzicii jazz și nu numai. Smida Jazz Festival înseamnă jazz, avangardă, experiment, deschiderea minții, experimentarea unor noi genuri muzicale și, cel mai important, înseamnă natură.

„Această idee a pornit din pasiunea organizatorilor pentru muzică și-n momentul în care colegii mei au văzut platoul de la Smida, au știut că aici trebuie să se întâmple un festival de jazz. Este locul perfect pentru așa ceva. Avem aproximativ 20 de tipuri de activități diferite din care participanții pot alege felul în care-și petrec ziua și, nu în ultimul rând line-up-ul. Avem niște nume sonore anul acesta. Așa numitele capete de afiș sunt Spirit Cave (DK/NO), Sound of Kemet (UK) și Portico Quartet (UK)”, a declarat Ioana Trușcan, PR&Comunication Executiv Smida Jazz Festival.

Pe parcursul festivalului, participanții pot campa în zona special amenajată pentru camping și vor avea parte de toate facilitățile, de la dușuri, apă caldă, toatele ecologie și până la lavoare.

„Cine dorește să ia parte la Smida Jazz Festival, este bine să știe că avem bilete de toate tipurile la check-in, atât pentru camping, cât și pentru festival pentru toate cele trei zile sau doar pentru o zi. Anul acesta ne-am pregătit mult, mult mai bine pentru participanți. Avem tot felul de facilități, începând cu camping-ul care este dotat cu dușuri, apă caldă, toalete ecologice și lavoare, și până la programul activităților”, au mai declarat organizatorii.

Fiecare ediție de Smida Jazz Festival vine cu ceva nou. Anul acesta elementul de noutate este jazz-ul de avangardă pentru cei care sunt familiarizați cu jazz-ul. Festivalul aduce artiști care, să încadrați în mare în genul acesta de muzică și au tot felul de influențe, de la rock și până la electronic, caraibian.

Anul trecut, la festival au participat jur de 8.000 de persoane, iar anul acesta organizatorii se așteaptă ca pe parcursul celor trei zile, sunt așteptate un număr de 3.000 de persoane zi. Pentru a putea ajunge la festival, festivalierii pot ajunge cu mașina personală, dar și cu mijloacele de transport în comun.

„Informații despre direcții de la Cluj, și nu numai, se pot găsi pe site-ul festivalului, www.smidajazz.ro, la secțiunea Info. Fie că doresc să vină cu mașina personală sau cu mijloacele de transport în comun. Punem la dispoziție autobuze de la Cluj către Smida și retur”, a mai declarat Ioana Trușcan.

Un element care face și mai fain festivalul este EcoSmida, un mod prin care organizatorii încearcă să protejeze natura și să încurajeze colectarea selectivă. Tot prin acest concept, organizatorii încurajează, totodată, și ca participanții să aleagă ca mijloc de transport bicicletele. Vineri, 30 de bicisliști și-au făcut apariția la Smida Jazz Festival cu bicicletele.

„Tocmai pentru că ne aflăm în mijlocul Parcului Natural Apuseni, încercăm să avem o amprentă cât mai mică pentru că orice festival produce o anumtiă amprentă ecologică, iar noi încercăm să diminuăm acest aspect prin lăsarea spațiului așa cum l-am găsit, curat și verde, dar și să încurajăm persoanele să aleagă mijloacele de transport în comun sau bicileta pentru a ajunge aici. De asemenea, pe întreg teritoriul festivalului avem coșuri pentru colectare selectivă, atât în camping cât și în festival. Avem și o mașină ecologică care funcționează pe bază de gaz și pe bază electicitate, și ea ne ajută la cărarea materialelor pentru festival”, au mai declarat organizatorii.

Tinerii se declară mulțumiți de acest festival pentru care s-au pregătit încă de acum două luni și spun că abia îl așteptau.

„Merg pentru a doua oară. Îmi place mult, mai ales că este în natură”, a declarat un participant.

„Este prima oară când iau parte la Smida Jazz Festival. Îmi place ceea ce văd și-mi place atmosfera”.

Smida Jazz Festival este un eveniment organizat de Asociația Transylvanian Cultural Development. Acum se află la cea de-a două ediție oficială, prima fiind o ediție pilot.

– Cristina-Ioana Năstasă / Sursa foto: Facebook Smida Jazz

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts