INTERVIU | ALEXANDRA IUGA, SOPRANĂ

Cultură Din oraş

Cântareață de operă, absolventă a Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița și studentă în anul II la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Alexandra vorbește despre lansarea primului album de pricesne din cariera sa și își exprimă dorința de a ajunge pe marile scene internaționale ale muzicii clasice. Câștigătoare a Premiului III la Olimpiada Națională de Canto din 2017 și a numeroase concursuri din țară, aceasta povestește despre evoluția sa ca artist de la început până în prezent.

Cum a fost începutul tău în muzică și care a fost momentul în care ai știut că opera este marea ta pasiune?

Începutul meu în muzică a fost chiar de cand aveam vreo 3 anișori jumate. Începusem să cânt, pe vremea aia, muzică populară la dorința mamei, apoi, cu anii care treceau, m-am întins pe toate ramurile muzicale, iar în liceu mi-am dat seama că sunt făcută pentru operă. Eu nu eram așa convinsă că vreau să studiez, în continuare, muzica clasică. Momentul decisiv, în care mi-am dat seama că sunt făcută pentru acest gen muzical, a fost la un recital într-o biserică evanghelică, unde mă întreba lumea despre ce aș vrea sa fac în anii care vor veni (nu eram încă la facultate), atunci am avut o revelație și mi-am propus să fac asta în continuare, pentru că, într-adevar, asta este chemarea mea.

Care sunt cei mai semnificativi pași ai evoluției tale de până acum?

Trebuie să treci printr-o multitudine de pași ca să ajungi să îți dai seama dacă ești unde trebuie sau nu. Eu am început cu studiul în liceu, alături de doamna profesoară de canto, iar acolo dânsa a avut grijă să imi formez tehnica vocală. Consider că am avut, poate, și eșecuri în viața mea de artist, dar cel mai mare pas a fost făcut alături de profesoara mea, apoi restul au venit de la sine. Un pas important l-am făcut luna aceasta, am scos primul meu album de pricesne, de care sunt foarte mândră și bucuroasă să îl aduc în fața publicului care mă apreciază. Este una dintre cele mai mari realizari ale mele până în prezent și încerc să îl fac ascultat peste tot unde merg.

De unde a venit inițiativa de a scoate primul material discografic?

Materialul acesta a fost planificat cam cu un an în urmă, la inițiativa publicului, după ce am primit multe cereri. Eu am luat în considerare sfatul, iar pentru publicul meu fac orice și uite că am reușit să scot primul meu CD din albumul anual planificat.

Care a fost motivul pentru care ai ales să scoți un album de pricesne, și nu alt gen muzical?

Deși în plan era să scot un album întreg de muzică clasică -nu neapărat pe piață, ci pentru mine- am ales să scot un album de pricesne pentru că, de când mă știu, cânt în casa Domnului, iar pentru mine muzica bisericească este rugăciune. Pot spune că prin cânt mă exteriorizez și creez o conexiune cu Divinitatea.

Cine te-a sprijinit pentru ca dorința ta să se împlinească?

Moral, cred că m-am sprijinit doar eu, pentru că, până nu am terminat cu înregistrările, nu știa nimeni ce vreau să fac. Abia dupa aceea le-am spus părinților ce am înregistrat și deja nu mai aveau ce face, decât să mă sprijine pe parte materială, ulterior și morală. Lansarea CD-ului a avut loc pe 7 aprilie la biserica Sfântul Nicolae din Bistrița, acolo unde am avut parte de sprijinul preotului paroh.

Cu cine ai colaborat pentru realizarea acestui material?

Ca și colaboratori, pot spune că am avut o întreagă echipă. Înregistrările au fost făcute acasă la pianistul meu de la Bistrița, prelucrate pe parte de instrumental tot de el și trimise, de către un prieten de familie, la București pentru a fi fabricate de „Compact disc- digital audio”.

Cum pot intra în posesia lui, cei care doresc să îl asculte?

În posesia lui se poate intra prin comandă, pentru că din 100 de CD-uri mi-au mai rămas 4 într-un timp atât de scurt. Cei care comandă CD-ul vor primi din partea mea un mesaj personalizat, scris pe coperta acestuia. Comenzile se pot face pe pagina mea oficială de Facebook, Alexandra Iuga Soprană.

Îți dorești să scoți și alte albume în viitor?

După cum spuneam, acesta este doar primul volum din albumul anual pe care doresc să îl scot. Paștele a fost un prilej bun pentru acest prim volum, dar urmează să lansez în august un al doilea volum, iar în preajma sărbătorilor de iarnă se va lansa al treilea volum si toate vor forma un album pentru cele mai semnificative sărbători din an.

Revenind la parcursul tau muzical, cu cine ai colaborat în cariera ta de până acum?

Am avut colaborări frumoase până acum. Am colaborat și încă mai colaborez cu fanfara din Bistrița. Am ramas în colaborare cu Liceul „Tudor Jarda” din Bistrița, cu un cor de muzică bisericească, care se gasește în catedrala ortodoxă tot la Bistrița și acum urmează „greii”, cum îmi place mie să le spun: Carmen Gurban (soprană), Ioana Popa (soprană), Ovidiu Purcel (tenor), Mihai Eugen Raita (tenor), Marcel Raita (tenor), Marian Someșan (tenor) și Ștefan Pop (tenor). Am avut colaborări cu Filarmonica Transilvană din Cluj dirijată în nenumărate rânduri de Petronius Negrescu.

La ce festivaluri internaționale de muzică clasică îți dorești cel mai mult să ajungi?

Momentan nu urmăresc să particip la festivaluri de muzică clasică, dar pot spune ca îmi doresc să ajung pe marile scene internaționale alături de trupe mari de rock simfonic, pentru că, spun asta cu toată bucuria mea, sunt membră a trupei Haggard. Asta este una dintre dorințe, dar aș fi încântată să cânt în deschiderea stagiunii de operă la Cluj.

Care sunt obiectivele tale pentru cariera pe care ai ales-o?

 Aș vrea să ajung să învăț și alți oameni care își doresc să cânte, să fiu mentorul lor și să dau tot ce e mai bun în calitate de solist și bineînțeles, la cât mai multe colaborări pe viitor.

Care este modelul tău? Cine este responsabil pentru evoluția ta?

Modelul meu și mentorul meu principal este Ioana Popa, profesoara mea de canto din liceu. De la ea am învățat tot ce știu acum și ea m-a format ca artist. Îmi va rămâne un model demn de urmat pentru tot restul vieții.

– Material realizat de Andreea Spînu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts