În România 97% din deşeurile menajere nu sunt reciclate

Administraţie UBB Radio

Doar 3% din deşeurile generate de români sunt reciclate, conform unui studiu realizat pentru anul trecut de Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabila, în 2009.

Rata scăzută a reciclării se datorează faptului că în ţara noastră aproximativ două milioane de persoane nu au acces la servicii de salubritate.

Procesul de reciclare este cu atât mai greu cu cât majoritatea persoanelor adună deşeurile într-un singur container, gradul de contaminare depăşind astfel 70-75%, condiţii în care salubristul recuperează mult mai puţin.

De asemenea studiul arată că datorită costurilor ridicate, sistemul de salubritate nu beneficiază de maşini speciale pentru sortarea deşeurilor înainte ca acestea să ajungă la staţia de sortare. Aşa se explică de ce maşinile de gunoi amestecă hartia, plasticul şi sticla.

Potrivit preşedintelui Centrului de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă, Ionuţ Georgescu în momentul în care se vor achiziţiona masini separate pentru fiecare categorie, gradul de contaminare va scădea la circa 10-15%.

Cristina Antonescu

Foto: hotnews.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts