Guvernul continuă recalcularea pensiilor militarilor

Eveniment Politic

Guvernul României a anunţat, printr-un comunicat, continuarea procesului de recalculare a pensiilor rezerviştilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Executivul susţine că decizia ICCJ nu are efecte generale, ci se aplică doar pentru pensionarii care au formulat reclamaţia în instanţă.

“…doar în cazul anulării actelor administrative cu caracter normativ art. 23 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 prevede publicarea obligatorie a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile de anulare, despre care se arată expres că sunt „general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”, tocmai pentru opozabilitate faţă de toţi destinatarii normei. În schimb, hotărârea de suspendare nu se publică, astfel că nu se poate susţine că efectele sale se produc erga omnes.”, se arată în motivarea Guvernului.

Potrivit Guvernului, “procesul de recalculare a pensiilor îşi are temeiul în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000, motiv pentru care suspendarea efectelor HG nr. 735/2010 nu este echivalentă cu constatarea ne-legalităţii normelor de fond privind recalcularea pensiilor, cuprinse în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000.  Câtă vreme Legea 119/2010 este în vigoare, iar Curtea Constituţională a constatat conformitatea sa cu dispoziţiile Constituţiei prin decizia nr. 873/2010, considerăm că actul normativ trebuie să-şi producă efectele, iar suspendarea hotărârii Guvernului nu afectează aplicarea Legii”.

Citeşte şi ÎCCJ: Tăierea pensiilor militarilor este ilegală

____________

Foto: mapn.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts