Guvernul a decis: Durata concediului maternal va fi redusă la un an. Indemnizaţia rămâne aceeaşi

Eveniment Politic

Începând din 2011 durata concediului maternal va fi de un an, iar valoarea indemnizaţiei rămâne ca în prezent, adică plafonul minimal de 600 de lei, cel maximal de 3.400 de lei, a declarat premierul Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.

După expirarea anului în care părintele beneficiază de acest tip de concediu, există posibilitatea de a solicita concediu fără plată în intervalul de până la 24 de luni de la naşterea copilului. De asemenea, se va acorda o primă de 500 de lei pentru părinţii care se vor întoarce mai devreme de 24 de luni la muncă.

Ordonanţa de urgenţă aprobată în această seară de Executiv nu se aplică şi pentru beneficiarii actuali al indemnizaţiei de creştere a copilului. Cu alte cuvinte, mamele care se află în prezent în concediu de maternitate, vor beneficia de acest concediu pentur creşterea copilului timp de doi ani.

Pentru rezolvarea problemei creşelor, premierul Emil Boc promite dezvoltarea în anul 2011 a unui program, în parteneriat cu administraţiile locale, în vederea construcţiei de creşe. Emil Boc a adăugat că până în 2011 trebuie adoptată în Parlament legislaţia cu privire la bone şi se va perfecţiona legislaţiei referitoare la tichetele de creşă. „Pe parcursul anului 2011, se va crea infrastructura necesară astfel încât, începând cu anul următor, să poate exista locuri suficiente în creşe pentru copiii care vor veni acolo în urma deciziei părinţilor de a se reîntoarce la muncă (…) vom transforma, acolo unde este posibil, unele spitale în creşe, astfel încât numărul acestora să poată fi suficient pentru cererea existentă pe piaţă în privinţa creşelor”.

________

Mara Rusu

Sursa: gov.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts