Începând cu data de 3 mai şi până în data de 5 mai 2018, la Cluj s-a desfăşurat a doua ediţie a Campionatului Naţional de Raliuri Dunlop Transilvania Rally Powered by Ford, Telekom sport, eveniment care a găzduit nu mai puţin de 105 echipaje, un număr care de altfel stabileşte şi recordul de înscrişi la o astfel de cursă conform FRAS.RO.
Transilvania Rally o competiţie şi totodată o disciplină sportivă de automobilism, care are loc pe drumuri publice sau închise din zona Transilvaniei, cu mașini modificate sau construite special pentru curse. Acest tip de sport cu motor „se deosebește prin faptul că nu are loc pe piste (circuite) și se dispută pe un sistem special dintr-o suită de probe cronometrate și necronometrate care pot fi drumuri publice.” după cum precizează sursele de pe Wikipedia.
Începând cu anul 1930, raliul a devenit unul dintre sporturile cele mai apreciate şi mai practicate de către români. Tot în acelaşi an, la una dintre cele mai importante curse se înscrie şi Clujul fiind reprezentat de unii dintre cei mai buni piloţi ai României. De atunci şi până în ziua de astăzi, se adună din întreaga ţară (şi nu numai), piloţi care poartă viteza în sânge.
Cursa a fost formată din mai multe trasee, pe care concurenţii au trebuit să le parcurgă în cel mai scurt timp şi fără nici un eveniment, pentru a nu fi depunctaţi.
Echipajele inscrise au fost repartizate repartizate astfel: 68 in Campionatul National de Raliuri Dunlop, 5 in Campionatul National de Raliuri Istorice Dunlop si 26 in Campionatul National de Rally 2 Dunlop. Această cursă va conta pentru prima etapă din Tour European Rally 2018 după cum precizează FRAS.RO.
Printre participanţii cursei s-a aflat şi pilotul în vârstă de 29 de ani Andrei Brezoszki Zbigniewdin Bia Mare. Acesta a concurat cu un suzuki swift, copilot fiindu-i tânăra Dariana . Aceştia au câştigat cupa clasei 9 fiind extrem de mulţumiţi de această poziţie având în vedere că aceasta a fost doar a doua ediţie rally la care cei doi au participat.
Cel mai tânăr concurent a fost David Tarţa, în vârstă de 16 ani, din Baia mare. Acesta a participat cu ( ), copilot fiindu-i Giorgiana Gologan. Acesta a căştigat premiul pentru cel mai tânăr pilot din cadrul cursei.
Câştigătorii detaşaţi ai cursei au fost Giandomenico Basso și Lorenzo Granai care au concuratcu Skoda Fabia R5, câştigând 10 din cele 14 probe ale cursei. „Aceștia au punctat exclusiv pentru runda internațională din calendarul TER, asemenea altor 6 echipaje.” conform FRAS.RO.
Clujeanul Simone Tempestini, dublul campion național și campion mondial WRC Junior, împreună cu copilotul său Sergiu Itu , concurând cu Citroen DS3 R5, a fost cel de-al doilea în etapa internațională, dar a fost cel mai rapid în etapa din Campionatul Național de Raliuri Dunlop (CNRD).
Pe podiumul internaţional de la Cluj s-au mai clasat Dan Gîrtofan și Tudor Mârza, care au concurat cu un Skoda Fabia R5. Aceștia s-au aflat pe locul doi în CNRD, locul 3 fiind ocupat de Vali Porcișteanu și Dan Dobre cu un Skoda Fabia R5.
Următoarea etapă, a treia din calendarul FRAS, Raliul Aradului Kia, va avea loc în perioada 25-26 mai.
Text şi foto: Lorena Pintilie