FOTO | „Sunt ceramist, dar fac muncă de sculptor”

Cultură Din oraş

La Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în perioada 21 martie-7 aprilie 2019, a fost organizată expoziția Magia formelor și culorilor, a artiștilor Palkó Csaba și Palkó Ernő.

Expoziția de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a găzduit aproximativ treizeci și șapte de piese, în comparație cu cea anterioară din București, de la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” și Galeria Galateea, unde au fost expuse aproximativ șaptezeci de lucrări ceramice. Pentru această expoziție, artistul redă expresivitatea siluetei umane prin motivul undelor pe care le transpune în forme din ce în ce mai apropiate de aceasta. Atunci când vine vorba de inspirație, artistul susține că aceasta poate veni de oriunde, iar procesul de creare a unei astfel de lucrări este unul complex: „sunt ceramist, dar fac muncă de sculptor”.

Palkó Ernő  a studiat la Institutului de Arte Plastice și Decorative “Ion Andreescu” din   Cluj-Napoca și a absolvit în anul 1986 secția „Ceramică”. După o experiență vastă în domeniul ceramicii, operele sale sunt rezultatul muncii și dedicației, dorinței de a se perfecționa: „Nu           m-am născut cu asta, este un drum lung până ajungi aici”. Lucrările de ceramica ale lui Palkó Ernő au fost puse in contrast cu pictura și grafica fratelui său, Palkó Csaba, care la doar 34 de ani, în 1999, a dispărut dintre noi. Panotarea, scenografia, modul în care sunt așezate lucrările, reprezintă un alt proces destul de complex, astfel încât trebuie să existe o armonie între lucrările celor doi artiști. Locul în care sunt poziționate, postamentele pe care se află, mărimea și înălțimea acestora sunt importante pentru expoziție și modul în care aceasta va fi percepută de public.

Expoziția artiștilor, Palkó Csaba și Palkó Ernő, a fost vizitată și apreciată de un public numeros. La finalul unui astfel de eveniment, conform artistului: „Lucrările se intorc la atelier și ne pregătim pentru următoarea expoziție”.

– Material realizat de Oancea Ana-Maria / Sursa fotografiei http://palkoerno.ro/about/           

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts