Festivalul KINOdiseea Altfel începe azi la Cluj

Din oraş

Cu ocazia săptămânii Școala Altfel din perioada 15-21 mai, se va desfășura KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de film pentru copii din Europa Centrală și de Sud-Est. Filmele vor rula la Cinema Dacia, de pe strada Bucegi, nr. 11 din Cluj-Napoca.

KINOdiseea a debutat la Cluj în 2016, iar anul acesta se reîntoarce cu cea de-a doua ediție. Scopul festivalului este de a-i învăța pe cei mici lecții de viață într-un mod recreativ și diferit față de modul tadițional în care sunt obișnuiți.

Spectatorii pot vedea 11 filme, premiate la edițiile trecute KINOdiseea, în 14 proiecții, iar intrarea este liberă.

Printre numeroasele filme selectate, pe care le puteți urmări, se numără:

  • Ponyo, capodopera lui Hayao Miyazaki, câștigătoare a Celui mai bun film la ediția KINOdiseea din 2012, dar și a Leului de Aur la festivalul de la Veneția.  Filmul ne împărtășește povestea lui Sosuke, un băiețel care trăiește pe o stâncă deasupra mării, dar și a lui Ponyo, peștișorul care îl salvează de la moarte și care dorește să devină om.
  • Blanka, premiat ca cel mai bun film la ediția din 2016, ne spune povestea unei fetițe de 11 ani, care trăiește singură în Manila, capitala Filipinelor. Cerșește și fură de la turiști, încercând să supraviețuiască de pe-o zi pe alta. Totuși îi vine o idee care ar putea-o salva: dacă și-ar cumpăra o mamă?  De aici pornește în lupta sa pentru a strânge banii necesari.Copiii mai mari, pot urmări filmul Labyrinthus, premiat ca fiind cel mai bun al festivalului din 2015. Filmul ne prezintă istoria fantastică și aventuroasă a protagoniștilor într-un joc video.
  • Orășelul Alandala a lui Veit Helmer, pune imaginația copiilor în mișcare. Acest film prezintă transformarea unui orășel din Europa într-un loc al invențiilor și recordurilor. Aici, mașina de gunoi devine fabrică de biciclete, iar o macara un rollercoaster.

Filmul româncei, Anca Miruna Lăzărescu, La drum cu tata, a fost lansat în cinematografe la începutul anului. Ne facem să pătrundem în anii ’60, unde doi frați încearcă să salveze viața tatălui lor, ducându-l la operație în RFG (Germania de Vest). Călătoria celor doi protagoniști este întreruptă de întâlnirea cu tancurile rusești, de aici pornind tensiunea peliculei.

Alte filme pe care le puteți urmări sunt: Iarna lui Jill și Joy; Pat și Mat (un film fără dialoguri); Păsări călătoare; Concursul; Lăbuș, dar și  Zarafa.

Festivalul KINOdiseea este recunoscut la nivel internațional de către cea mai importantă asociație de promovare a filmelor pentru copii, EFCA – European Children’s Film Association. În cele 8 ediții, festivalul a numărat peste 60.000 de participanți, iar de 3 ani se află în topul celor patru festivaluri de film pentru publicul tânăr la nivel european, fiind sprijinit de Creative Europe.

În Cluj-Napoca KINOdiseea este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului și Consiliului local al orașului.

Festivalul va avea loc în patru orașe ale României: București, Arad, Cluj și Pitești.

– Gheorghița Boriceanu / Sursa fotografiilor: kinodiseea.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts