Fabrica de pensule devine centru cultural independent

Din oraş

Halele uzinei de pensule “Perom”, transformate în spaţiu de creaţie şi difuzare a artei contemporane, vor găzdui din 23 octombrie noul centru cultural al Clujului.

Amenajat pe o suprafaţă de 2000 m², în interiorul fostei fabrici de pensule de pe strada Henri Barbusse, noul centru independent va reuni 5 galerii de artă, 2 studiouri de teatru/dans/multimedia, 17 ateliere şi va fi sediul a 12 organizaţii culturale.

În acest moment, singurul spaţiu de artă contemporană care funcţionează la Cluj este “Casa Tranzit”, însă acesta nu face faţă necesităţilor artiştilor clujeni, din punct de vedere al suprafeţei, dar şi al dotării.

Rariţa Zbranca (foto st.), reprezentant al Fundaţiei “AltArt” consideră că arta promovată de noul centru va avea un impact real asupra comunităţii artistice, dar şi asupra clujenilor iubitori de artă: “Avem avatanjul de a oferi comunităţii un spaţiu coeziv, unitar, care poate să prezinte un program cultural unitar. E o iniţiativă spontană. Am găsit disponibilă o hală industrială şi cine a avut interesul să aibă un spaţiu s-a alăturat acestei iniţiative.”

Chiria pentru cele patru etaje ale clădirii din Mărăşti este de 2 euro/m², iar contractul cu artiştii plastici care vor ocupa fabrica de pensule a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani.

[nggallery id=3]

Alina Radulov

Foto: Gabriel Galgoczy

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts