“Exerciṭii de echilibru” cu Tudor Chirilă [audio]

Eveniment

Tudor Chirilă a lansat aseară prima sa carte “Exerciṭii de echilibru”, la Cluj. Evenimentul a avut loc în libraria Cărtureṣti din incinta Iullius Mall.

Clujul este cea de a doua locaṭie unde artistul îṣi prezintă cartea, primul oraṣ vizitat fiind Timiṣoara. Sala destinată prezentării a fost arhiplină, iar majoritatea persoanelor de faṭă a achiziționat cartea, unii chiar în dublu exemplar, pentru apropiaṭi. Atmosfera a fost una jovială, iar publicul era entuziasmat de întâlnirea cu solistul trupei “Vama”.

“În aceste exerciṭii de echilibrare ale lui Tudor Chirilă am realizat că putem citi un statement complex al unui lider de generaṭie, al unui star, îndrăznesc să spun, care cred, oferă un manifest. Ce am descifrat eu din acest manifest este că el aparṭine unui artist total în care arta gâlgâie”, a afirmat critical literar Ovidiu Pecican despre muzicianul, compozitorul, actorul si scriitorul Tudor Chirilă.

Cartea este defapt o serie de poveṣti personale alese cu atenṭie de pe blogul artistului, “o selecṭie dură si subiectivă” după spusele sale. Acesta se consideră un bloger atipic.”Aceste texte parca au fost  niste copii fugăṭi printr-un lagăr siberian si au reuṣit in sfarsit sa ajungă acasă”

[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2012/12/tudor-chirila.mp3]

Tudor Chirilă a început publicarea pe blog în Decembrie anul 2006 la insistentele unei prietene, după despărṭirea de trupa “Vama veche”, perioadă dificilă de 6-8 luni în care artistul și-a pierdut inspiraṭia. Acesta a amestecat texte de proză scurtă, cu poezii, texte motivaṭionale, chiar pagini din jurnalul propriu, toate transformându-se într-un exerciṭiu de jurnalism sau provocarea de a scrie zilnic timp de doi ani.

Tudor Chirilă a precizat că este destul de ataṣat de orasul Cluj-Napoca, “Este un oraṣ în care când vii, vii acasă”. Clujul este locul unde el a realizat, în patru zile, caracterizarea personajelor din scenariul de film terminat de acesta în 2011, care speră sa ajungă cândva un film. Tot aici, două dintre textele sale au posibilitatea să ajungă scurt-metraje, după discuṭiile pe care le-a avut cu un producător.

_____________

Laura Mureșan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts