Emil Boc: Bugetarii își vor recupera salariile din 2012

Economie UBB Radio

Primul ministru Emil Boc a declarat, marţi seara, în cadrul unei emisiuni Realitatea TV, că toţi bugetarii îşi vor recupera salariile începând cu anul 2012, această măsură fiind prevăzută în strategia fiscală pe 2012.

„În strategia financiar-fiscală pe care o avem în elaborare la Guvern, pentru 2012-2014, în privinţa salariilor bugetarilor, este preconizată recuperarea integrală pe parcursul anului 2012 a tuturor pierderilor salariale pe care le-au suferit în iunie 2010. Asta însemnă să nu facem paşi înapoi sau să cedăm în faţa unor promisiuni fără acoperire. Se va recupera integral dacă nu facem paşi înapoi.”, a declarat Emil Boc.

În schimb, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, preciza la finalul lunii martie a acestui an, că o recuperare a tăierilor salariale din 2010 în luna decembrie 2011 este posibilă în cazul în care indicatorii privind exportul și cererea industrială, încasările la bugetul de stat şi reducerea şomajului se păstrează într-un ritm crescător.

„Depinde de ceea ce se întâmpla în economie, dar perspectiva financiară este bună. Dacă vom continua trendul şi în celelalte trimestre sunt foarte foarte mari şanse să recuperăm şi cealaltă parte din tăierile din 2010. Sunt semnale foarte bune, mulţi indicatori sunt foarte buni, iar speranţa mea este că România iese din recesiune.”, declara Ialomițianu, la începutul acestui an.

Acesta a mai adăugat că România are, la momentul actual, o datorie publică de 35,6% din PIB, comparativ cu 60% limita maximă, ceea ce Ialomițianu definește a fi „o situație bună” , deorece țara are capacitatea să-şi ramburseze datoriile.

De asemenea, președintele Traian Băsescu declara că bugetarii ar putea să revină la nivelul salarial de dinainte de tăieri la sfârșitul anului, opinia sa nefiind o certitudine în contextul economic actual.

„Dacă vom reuşi să reluăm creşterea economică anul acesta, chiar cu veştile astea proaste pe care vi le-am dat înainte de ce se întâmplă în Europa cred că la sfârşitul anului se poate reveni pe salariile tăiate. Cred. Am o mare rugăminte: am spus cred, când se va relua la televiziune să fie şi cu acest cred în faţă. Cred că la sfârşitul anului.”, a spus şeful statului despre revenirea bugetarilor la salariile tăiate cu 25%.

_____________

Ana Giol

Foto: gov.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts