Ecologizarea albiei râului Someşul Mic se amână

Din oraş Mediu

Organizatorii acţiunii “Hai la mal!” amână ecologizarea albiei râului Someşul Mic, ce a fost programată pentru data de 19 mai.  Decizia a fost luată ca urmare a condiţiilor hidrometeorologice din ultimele zile şi de asemenea a celor prognozate pentru perioada următoare.

“Pentru a desfăşura o acţiune eficientă de ecologizare a râului Someşul Mic pe tronsonul desemnat, voluntarii vor fi nevoiţi să coboare şi să acceadă pe albia râului, iar pentru a întreprinde această acţiune, debitul optim al râului Someşul Mic trebuie să fie situat în jurul valorii de 5 mc/secundă. În prezent, datorită condiţiilor hidrometeorologice, debitul mediu zilnic al râului Someş este de 50mc/secundă, valoare la care accesul în albia râului este imposibil de realizat în condiţii de maximă siguranţă.”, se arată în comunicatul remis de EvolArts, organizatorii evenimentului.

Amânarea a fost solicitată şi de Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa care a comunicat organizatorilor debitele râului Someş pentru această perioadă. De asemenea, programul de funcţionare a Microhidrocentralei Cluj I este o consecinţă a funcţionării în prezent a cascadei de hidrocentrale din amonte.

Asociaţia EvolArts urmează să anunţe o dată din viitorul apropiat când acţiunea de ecologizare se va putea desfăşura în condiţii optime. De asemenea, Info Point-ul campaniei stabilit pe strada Horea numărul 3  (lângă Camera de Comerţ) va funcţiona pentru clarificarea situaţiei intervenite.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts