Clujenii află cum e să fii meșteșukar [Galerie Foto]

Cultură Din oraş

Atelierul Itinerant Romano ButiQ este un spațiu interactiv în care clujenii pot cunoaște de aproape meșteșugurile tradiționale ale romilor, și pot lucra alături de ei în Piața Unirii începând de astăzi până în 24 mai 2012.

Clujenii vor avea ocazia să afle prin intermediul acestuia târg cum se fac cazanele de țuică și ibricele de cupru ale căldărarilor, lingurile și platourile făurite din lemn de rudari, hamurile și potcoavele pentru cai, dar și obiecte revalorizate, cum ar fi scrumiere de buzunar din alamă, coșuri de picnic din răchită, obiecte de decor din fier forjat sau genți de piele pentru laptop.

Târgul dă ocazia vizitatorilor să stea lângă meșteșugari și chiar să lucreze alături de ei, pot îmbrăca costumele tradiționale de căldărari, asculta muzică lăutărească și chiar pot achiziționa produse manufacturate. Târgul promovează meșteșugul manual, dar și conturarea unei societăți în care egalitatea de șanse, accesul pe piața muncii și creșterea economică reprezintă oportunități reale pentru grupurile vulnerabile din România.

Atelierul Itinerant Romano ButiQ face parte din proiectul Romano Cher – Casa Romilor, implementat la nivel național în cinci regiuni. Scopul ultim al proiectului este fondarea unor cooperative menite sa confere un potențial sporit practicării și perpetuării meșteșugurilor. La acest atelier vor fi prezenți meșteșugari din zona Clujului: Cojocna, Poieni, Ceanu Mare, Mociu, Caseiu și Viișoara.

[flagallery gid=35 name=”mestesukar”]

____________

Mădălina Gorschi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts