Dumitru Carabăţ va fi distins cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate

Cultură Media

Scenaristul şi teoreticianul Dumitru Carabăţ, fondatorul şcolii româneşti de scenaristică, este cineastul distins în 2010 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, anunţă organizatorii evenimentului.

Născut pe 24 noiembrie 1932, Dumitru Carabăţ a debutat în filmul de lung metraj la 27 de ani, semnând scenariul filmului Secretul cifrului (r. Lucian Bratu, 1959). De-a lungul carierei de scenarist, a fost răsplătit cu Premiul pentru Cel mai bun Scenariu la Festivalul de la Cannes în 1963 pentru scenariul filmului Codin (r. Henri Colpi, Franţa-România); Marele Premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles, ediţia 1976, pentru Zidul (r. Constantin Vaeni), şi două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN), pentru Vulcanul Stins (r. Mircea George Cornea, 1987) şi Cântec în zori (r. Dinu Tănase, 1988).

De-a lungul carierei universitare ce se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, Dumitru Carabăţ a predat şi a supervizat scenariile de şcoală ale majorităţii regizorilor şi scenariştilor care reprezintă astăzi nume importante în cinematografia românească: câştigătorii Premiului Gopo pentru Cel mai bun scenariu la cele trei ediţii de până acum ale Galei, Nae Caranfil, Tudor Voican, Corneliu Porumboiu, câştigătorul Palme D’Or 2007, Cristian Mungiu, sau scenaristul şi regizorul Lucian Georgescu sunt numai câţiva dintre foştii studenţi ai scenaristului-profesor şi teoretician.

Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct pe TVR 1 luni, 29 martie 2010, începând cu ora 21:10.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts