DSU și Asociația Proacta EDU lansează o nouă linie telefonică destinată suportului psihologic și sprijinului social

Sănătate UBB Radio

O nouă linie de telefonie de tip TelVerde vine în ajutorul cetățenilor aflați într-un moment de grea încercare, datorat necesității limitării interacțiunii și al distanțării sociale.

Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu Asociația Proacta EDU vine în sprijinul cetățenilor cu o nouă linie de telefonie de tip TelVerde destinată suportului psihologic și sprijinului social, ca urmare a analizelor efectuate pe baza proiectului ”Voluntarii Împreună”, desfășurat la nivelul DSU.

Numărul de telefon 0800.070.030 este pus la dispoziție de operatorul de telefonie fixă și mobilă Digi România și se poate apela gratuit, din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 08:00-24:00.

Acest număr de tip TelVerde vine în completarea celui dedicat exclusiv informării cetățenilor cu privire la COVID-19, anume 0800.800.358, înființat în data de 27 februarie 2020 la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordonarea Ministerului Sănătății, precum și al platformelor #FiiPregătit și #CeTrebuieSăFac.

Rugămintea adresată cetățenilor de către DSU este de a alege să apeleze la cele două linii de telefonie destinate informării și consilierii, în funcție de specificul nevoilor individuale, în detrimentul suprasolicitării liniei telefonice a numărului unic de urgență 112.

Conform comunicatului de presă al DSU, operatorii TelVerde vor face legătura între apelanții care întâmpină situații de stres, tensiune, anxietate, singurătate, frică sau alte stări de disconfort emoțional, psihic sau fizic și comunitățile de suport care fac parte din proiect, astfel încât cetățenii să primească sprijinul sau răspunsul potrivit situației în care se regăsesc.

„Acestă inițiativă vine în sprijinul populației României într-un moment dificil în care adaptabilitatea și reziliența psihologică sunt elemente importante pentru echilibrul uman. Particularitatea acestui proiect constă în faptul că regrupează o comunitate diversă, inclusiv experți, reprezentanți ai mediului asociativ, minorități, persoane cu dizabilități, etc.”, a declarat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Proiectul ”Voluntari Împreună” are ca scop centralizarea problemelor de ordin psiho-emoțional de la nivelul României și punerea la dispoziție a grupurilor de voluntari specializați în acest domeniu, evitând astfel riscul apariției pseudo-specialiștilor sau falșilor voluntari, conform comunicatului de presă al DSU. Unul dintre scopurile principale ale acestui proiect este acela de a reuși să acopere toate comunitățile de la nivelul țării, astfel entitățile juridice interesate să se alăture pot transmite un e-mail de intenție pe adresa voluntar@fiipregătit.ro. Asociația Proacta EDU poate fi contactată la numărul de telefon 0771.141.767.

Universitatea Babeș-Bolyai vine, de asemenea, în sprijinul adolescenților cu un program destinat terapiei online. Informații privind desfășurarea activităților de consiliere gratuită din cadrul UBB Cluj-Napoca sunt puse la dispoziție pe site-ul Universității, cât și pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Sursa: DSU, Unsplash

Denisa Ardelean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts