Discurs instigator la ură în România

Eveniment

Un grup de studenți cercetători din cadrul Universității Babeș-Bolyai au realizat un studiu intitulat “Discursul instigator la ură în România” printre care se număra persoanele cu dizabilități, minoritățile sexuale și persoanele de etnie romă.

Potrivit acestui studiu, mass-media este responsabilă de propagarea acestor mesaje instigatoare la adresa grupului țintă. Mediul online este considerat cel mai pericolos, deoarece toate comentariile de pe formuri sunt  încurajate  Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) combate acest discurs împreună cu alte 390 de proiecte cu care se află în parteneriat ce includ diferite activități pentru a opri discriminarea persoanelor.

Astfel, astăzi la ora unsprezece în incinta sălii Diplomat a Hotelului Napoca a avut loc o sesiune de informare la care au participat cațiva jurnaliști împreună cu reprezentanții ONG-urilor și au discutat despre modalitățile de combatere a discriminării.

Tot în cadrul sesiunii s-a subliniat faptul că există cinci emitenți care amplifică instigarea la ură: jurnaliștii, politicienii, autoritățile publice, reprezentanții mișcării de extremă dreaptă și nu în ultimul rând cetățenii. La rând lor pe lângă persoanele enumerate mai sus atei, evrei sau maghiari sunt ținte ale acestui discurs.

Cei care au organziat întregul eveniment Andrei Pop, director de program FDSC, Vera Ularu, coordonator comunicare FDSC, Simona Constantinescu. director dezvoltare au dorit să evidențieze faptul că există posibilitatea să fie promovate acele norme care descurajează incitarea la ură, dar și găsirea unui echilibru   între  libertatea de expresie și promovarea respectului pentru absolut toate ființele umane.

Larisa Bîldea / Sursa fotografiilor: www.voceatransilvaniei.ro; Larisa Bîldea

Comments :1

  • Cristi

    Studiul nu a fost realizat de un grup de studenti cercetatori, ci de cadre didactice universitare… Se gasesc mai multe detalii pe Google.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts