Dictatura lui Ceauşescu prezentată de polonezul Adam Burakowski

Din oraş Eveniment

O nouă carte despre „Geniul Carpaţilor”, Nicolae Ceauşescu, a fost lansată astăzi la Facultatea de Studii Europene, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Scrisă de polonezul Adam Burakowski, unul dintre specialiştii europeni consacraţi în istoria comunismului, “Dictatura lui Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniul Carpaţilor”, prezintă şi analizează integral epoca regimului totalitar din România. Realizată iniţial ca o temă de doctorat, cartea este dovada a şase ani de muncă minuţioasă printre arhivele Ministerului de Externe (MAE) din Polonia şi nu numai. Cu ajutorul surselor bibliografice româneşti şi străine, autorul a reuşit să aducă un plus de informaţii unor evenimente din perioada ceauşistă, ca revolta studenţilor bucureşteni din 1968, ce a fost slab detaliată până în prezent.

Volumul “Dictatura lui Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniul Carpaţilor” a fost publicat în Polonia în anul 2008 şi a avut un real succes, fiind considerat de publicul cititor polonez o carte despre putere.

Adam Burakowski (n. 1977) este doctor în ştiinţe politice, absolvent al Institutului de Istorie al Universităţii din Varşovia (2001) şi al Institutului de Studii Est-Europene al Universitaţii din Varşovia (2004). În 2003 a făcut stagii la Cold War International History Project din cadrul Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington, respectiv la Ambasada Republicii Polone din Bucureşti. Din 2004 este asistent, iar din 2007 lector la Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe. Între 2006 şi 2010 a fost director adjunct al postului de radio Polonia International. Din 2009 face parte din consiliul de gestionare a proiectului reţelei europene de radio Euranet. Este coautor (impreuna cu Aleksander Gubrynowicz si Pawel Ukielski) al carţii 1989 – Toamna Naţiunilor (Varsovia, 2009).

___________

Mihaela Creţu

Foto: Anca Baciu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts