Despre viitor, cu regizorul Michael Madsen

Cultură Eveniment

Regizorul Michael Madsen, debutează în lumea  lungmetrajelor cu  documentarul ştiinţifiico-filosofic “Into Eternity / În Eternitate”, unde prezintă prima şi singura construcţie post-umană: Onkalo din Finlanda. Aceasta este o bază subterană  pentru deşeuri nucleare a cărei construcţie va dura 100 de ani, dar va avea un o rezistenţă de100.000 de ani.

Provocări tehnice şi întrebări filozofice

“E foarte abstract să vorbeşti despre lucruri atât de îndepărtate în viitor. Cum să faci acest abstract tangibil în imagini?”, aceasta este prima provocare a filmului, ne spune regizorul.

Întrebarea care l-a frământat pe regizor a fost una de natură filozofică: Ar trebui să încercăm să îi avertizăm pe cei care vin după noi? Ar trebui să încercăm să avertizăm viitorul?

Răspunsul la această întrebare, regizorul înca nu l-a aflat. Dar, întrebările bune pot fi infinit mult mai interesante decât raspunsurile, iar această întrebare a născut un film.

Realizarea filmului a stat sub lumina celor două planuri, cel al întrebărilor filozofice, şi cel al datelor tehnice. Astăzi, regizorul a vorbit despre dificultatea de a îmbina aceste planuri.”Principala provocare nu e de natură tehnologică, ci curiozitatea umană atunci când vrei să construieşti ceva ce va dura 100 de ani”, mărturiseşte regizorul.

După mai mult de trei ani de  lucru, a fost realizat un film care nu este despre mediu, ci mai mult despre civilizaţia noastră, despre prezent, despre modul nostru de a face lucrurile, mai spune Michael Madsen.

Filmul poate fi urmărit astăzi de la ora 13.00 la Cinema Victoria. Regizorul va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul după film, iar de la ora 14:30 va fi prezent la TIFF Lounge, în Piaţa Unirii.

_______________

Andrada Lăutaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts