De Ziua Naţională, unii au dansat, iar alţii au scandat

Eveniment UBB Radio

Manifestaţiile de 1 decembrie de la Arcul de Triumf Românii, atât din țară, cât și din străinătate au sărbătorit ieri, ziua națională. Fiecare în felul lui: unii au mâncat și au dansat, alții au scandat lozinci electorale. Hora unirii, mâncarea tradițională, paradele militare, au fost ”completate” în acest an de mitinguri electorale, încheiate cu huiduieli și violențe.

După 91 de ani de la Marea Unire, românii încă participă în număr impresionant la evenimentele organizate de 1 Decembrie. Din patriotism, sau din obișnuință, de curiozitate sau pentru mâncare și băutură gratis, oameni de toate vârstele s-au adunat ieri în marile orașe încă de la primele ore ale dimineții.

La Arcul de Triumf din Capitală, nu mai puțin de 10 000 de bucureșteni au participat la parada militară, organizată în fiecare an de Ziua Națională a României. Aproximativ 1300 de militari din cadrul Ministerului Administrației si Internelor, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Protecție și Pază, au defilat spre încântarea publicului, format în mare parte din copii. Cei prezenți au putut admira, de asemenea, și demonstrația celor 7 avioane care au survolat zona Arcului de Triumf. “Am văzut soldați, polițiști, cai, avioane, tancuri  şi mi-au plăcut foarte mult”, a spus Alexandra (8ani), însoțită de mama ei, care nu știe exact ce unire se sărbătorește pe 1 Decembrie: “Unirea..Unirea de la 1800..”. Locuitorii capitalei s-au mai putut bucura și de tradiționala fasole cu ciolan, precum și de un păhărel de țuică fiartă,  oferite de Primăriile de sector.

Manifestaţiile de 1 decembrie din Cluj-NapocaȘi la Alba Iulia au avut loc numeroase festivități dedicate Zilei Naționale: parade militare, parade ale portului popular, spectacole de muzică populară şi uşoară, care s-au încheiat cu un impresionant foc de artificii.Focuri de artificii de 1 decembrie

Clujenii au putut asista de 1 decembrie la spectacolele de muzică populară, precum şi al concertul trupei Direcţia 5. La ora 19,50 a avut loc retragerea cu torţe urmată de tradiţionalul foc de articifii din Piaţa Avram Iancu.

Pe lângă muzică populară, dans și voie bună, Ziua Națională a fost marcată și de mitinguri de protest, esfășurate în principalele orașe ale țării: Timișoara, București, Cluj, Constanța, Iași, Târgoviște. Manifestanții au condamnat comunismul și au scandat lozinci precum “Jos Iliescu!”, ”Jos Geoană!”, ”Jos comunismul!”. Oficialitățile au sancționat organizatorii protestelor, întrucât nu au existat autorizațiile necesare unor astfel de manifestări.

Delia Marinescu

Foto: Delia Marinescu, Radu Boțoiu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts