Croații sunt de acord cu aderarea la UE

UE

Croații au votat duminică în cadrul referendumului privind aderarea țării lor la Uniunea Europeană. Cetățenii croați care au votat și-au exprimat acordul în proporție de 65-70%, după rezultatele parțiale înregistrate duminică seara. Totodată, a fost semnalată o prezență foarte scazută la vot, aproximativ 33% din populația cu drept de vot exprimându-și opțiunile cu 3 ore înainte de închiderea votului.

Curentul proaderare s-a mai potolit față de 2003, când sondajele arătau un număr de 80% de votanți care doreau intrarea Croației în Uniunea Europeană, acest fapt datorându-se și exigenței criteriilor de aderare stabilite de Bruxelles precum și a crizei economice ce a afectat statele Uniunii.

Zoran Milanovic, premierul Croației, este de părere că poporul taxează prin prezența scazută măsurile insuficiente luate de guvern împotriva situației economice dificile, potrivit www.hotnews.ro Totuși, prezența scăzută la sufragiu nu va afecta referendumul deoarece nu există un procent minim de participanţi pentru ca referendumul să fie validat. Tratatul de aderare a fost semnat în decembrie 2011 și trebuie ratificat de cele 27 de state europene iar în cazul unui accept, Croația se preconizează că va deveni membru al Uniunii Europene începând cu data de 1 iulie 2013, după Slovenia fiind a doua republică a fostei Iugoslavii care aderă.

_____________

Georgiana Lazea

Cristian Abrudan

Foto: europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts