Comisia Europeană a publicat o serie de măsuri pentru relansarea turismului și reluarea în siguranță a călătoriilor în Europa

UBB Radio UE

Comisia Europeană a prezentat noi măsuri pentru reluarea în siguranță a turismului în cadrul Uniunii Europene. Acestea vor fi realizate treptat, respectând măsurile de siguranță corespunzătoare, cu scopul de a permite cetățenilor să își viziteze familiile și prietenii, dar și de a ajuta sectorul turismului Uniunii Europene să se redreseze, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Pachetul ”Turism și transport” al Comisiei cuprinde:

  • O strategie globală de redresare în 2020 și în perioada ulterioară;
  • O abordare comună a restabilirii libertății de mișcare și a eliminării restricțiilor la frontierele interne ale UE, în mod treptat și coordonat;
  • Un cadru de sprijinire a restabilirii treptate a transportului, asigurând în același timp siguranța pasagerilor și a personalului;
  • O recomandare care urmărește să facă din voucherele de călătorie o alternativă atractivă la rambursarea în numerar;
  • Criterii pentru reluarea treptată, în condiții de siguranță, a activităților turistice și pentru elaborarea de protocoale sanitare pentru unitățile de primire turistice cum ar fi hotelurile.

Conform Comisiei Europene, reducerea transmiterii virusului ar trebui să rezulte într-o înlocuire a restricțiilor cu măsuri mai orientate. În cazul în care situația sanitară nu permite eliminarea în totalitate a restricțiilor, Comisia propune o abordare etapizată și coordonată, care ar însemna ca statele membre să acționeze pe baza următoarelor trei criterii: situația epidemiologică, capacitatea de a aplica măsuri de izolare pe parcursul întregii călători și considerentele economice și sociale.

În ceea ce privește măsurile de siguranță, orientările includ limitarea contactului dintre pasageri și utilizarea echipamentelor de protecție, cum ar fi măștile.

Comisia își propune să sprijine sectorul european al turismului prin:

  • Salvarea de locuri de muncă cu un ajutor financiar de până la 100 de miliarde EUR din cadrul programului SURE;
  • Informarea cetățenilor cu privire la oferta turistică locală, promovarea atracțiilor și a turismului local și a Europei ca destinație turistică sigură;
  • Asigurarea de lichidități destinate întreprinderilor din domeniul turismului, în special IMM-urilor.

Vicepreședintele pentru promovarea stilului european de viață, Margaritis Schinas, a declarat:

„Turismul este vital pentru piața unică și pentru cele patru libertăți ale acesteia, având o contribuție esențială la modul de viață economic, social și cultural al UE. El a fost afectat profund de măsurile necesare pentru a combate răspândirea COVID-19. Pe măsură ce statele membre ridică treptat măsurile restrictive, construim bazele pentru relansarea ecosistemului turistic și a pieței unice într-o manieră sigură și adecvată care să împiedice reapariția virusului în interiorul UE, menținându-ne totodată stilul de viață.”, se arată în comunicatul de presă.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat:

„Milioane de IMM-uri și întreprinderi familiale cu activități în domeniul hotelier, restaurante, servicii de transport de călători și agenții de voiaj riscă falimentul și pierderea locurilor de muncă, de aceea trebuie să își reia de urgență activitatea.Ajutăm turismul european să revină la normal, acordând totodată o atenție sporită sănătății și siguranței. Astăzi propunem o abordare europeană comună pentru gestionarea unui sezon estival 2020 dificil, pregătindu-ne în același timp pentru un ecosistem turistic digital și mai durabil în viitor.”, potrivit aceluiași comunicat de presă.

Context

Pandemia de Coronavirus a provocat întreruperea turismului european, rezultând în daune financiare majore. Conform Comisiei Europene, Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) prevede o reducere cu 60-80% a numărului de sosiri internaționale, ceea ce înseamnă pierderi între 840 și 1100 de miliarde EUR pentru veniturile la export din întreaga lume. Comisia a subliniat, de asemenea, faptul că, în timpul sezonului estival, rezidenții Uniunii Europene fac călătorii cu scop turistic în valoare de 385 milioane EUR și cheltuiesc 190 de miliarde EUR, iar pierderea în totalitate a acestor sume va produce pagube imense ecosistemului turistic.

Sursa: Bloomberg

Andreea Bordea

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts