Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca este reprezentat de un elev la olimpiada de sociologie de la nivel național

Din oraş

raul

Este elev la un liceu din Cluj-Napoca. Crede în importanța studiilor. Călătorește cât de mult poate și îi place să îi ajute pe ceilalți. Pe lângă toate acestea, luna trecută s-a calificat la olimpiada de sociologie de la nivel național.

Raul Bogdan Oltean este unul dintre cei șapte elevi din Cluj-Napoca care va participa la olimpiadele de la nivel național desfășurate la Mangalia, în luna aprilie.

Raul se mândrește cu „orele de excelență” ținute de profesoara lui de sociologie, doamna Alina Monica Bărăian, care l-au ajutat foarte mult să se pregătească și în cele din urmă să se califice la faza națională.

Elevul susține că emoțiile cresc tot mai mult atunci când te pregătești pentru un concurs. În câteva rânduri, Raul ne-a explicat cum decurg zilele de dinaintea concursului:

„Sentimentul de a participa la o olimpiadă, în ceea ce mă privește, se modifică pe parcurs. Pe măsură ce profesorul îmi spune programa, îmi dă materiale, începe pregătirea şi îmi arată modele de subiecte din anii anteriori, încep să am un sentiment de panică. Când mai este o săptămână până la olimpiadă, încep să număr zilele şi să-mi calculez timpul pe care îl mai am pentru a-l gestiona cât mai bine pentru pregătire. În ultima zi, când de obicei nu merg la școală, pentru a avea o zi completă de studiu, îmi petrec multe ore învățând. În ziua olimpiadei, încerc să nu fiu foarte stresat ca să nu mă afecteze în rezolvarea subiectelor. Oricum, oricât de stresant ar fi, sentimentul de a participa la olimpiadă este unul frumos, căci îţi dă șansa să observi unele lucruri care nu le-ai putea observa în alte contexte, cel mai important fiind aici capacitatea de a învăța mult mai mult decât pentru clasă.”

De asemenea, Raul crede că toate aceste experiențe din perioada liceului îl vor ajuta pe viitor.

„Școala îmi oferă, pe lângă ideea de educație şi învățare, o mulțime de alte posibilități de evoluare. Aici aş putea include proiectele, olimpiadele şi concursurile la care am participat până acum şi la care cu siguranţă voi participa şi de-acum înainte. Consider că diplomele oferite în urma acestora vor fi un atuu important într-o viitoare carieră.”

Raul Bogdan Oltean este în clasa a XI-a B la Colegiul Național „George Barițiu” la profilul de Științe Umane și susține că pe lângă școală îi place foarte mult să călătorească, să cunoască locuri din țară și străinătate, de unde se întoarce de fiecare dată cu numeroase fotografii.

Cu toate că a participat încă din clasele mici la mai multe concursuri și olimpiade, Raul nu a mai trăit niciodată experiența de a reprezenta un liceu la nivel național. Susține că este interesat și de alte materii, însă s-a simțit atras de sociologie și din acest motiv și-a propus să învețe cât mai mult pentru această materie.

„Sociologia este o materie care îmi place şi îmi stârneşte interes, datorită obiectului ei de studiu. De asemenea, doamna profesoară ne-a încurajat să participăm. Deci, m-am hotărât să particip şi să învăţ cât pot mai bine şi mai mult, lucru care, în cele din urmă, mi-a adus calificarea la faza naţională.”

Raul Bogdan Oltean îi mulțumește prin această cale, doamnei profesoare de la disciplina de sociologie, Alina Monica Bărăian, întregii familii și tuturor colegilor și prietenilor lui.

Alături de el, la olimpiadele naționale care se vor desfășura în luna aprilie la Mangalia vor mai participa și alți doi elevi pentru Cultura Civică (clasele a VII-a şi a VIII-a), un elev pentru Logică, unul pentru Psihologie, unul la Economie, și alt elev pentru Filozofie.

diploma

– Victoria Nicoleta Algeorge

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts