CNP-ul trebuie declarat la Recensământ

Politic Social

Reprezentanții Institutului Național de Statistică au stabilit marți faptul că românii sunt obligați să prezinte codul numeric personal (CNP) în cadrul procesului de Recensământ din 2011.

Ministerul Administrației și Internelor (MAI) precizează că în cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este obligatorie din punct de vedere legal. Conform articolului din lege, persoanele sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, datele și informațiile prevăzute în programul de recensământ. Furnizarea de date eronate sau incomplete duce la sancțiuni și contravenții, iar amenda variază între 1500 si 4500 de lei.

Dacă inițial a fost anunțat că nimeni nu era obligat să-și declare codul numeric personal, ulterior s-a stabilit că CNP-ul este necesar pentru asigurarea calității datelor colectate.

În situația în care chestionarele deja completate nu furnizează codul numeric personal, recenzorii trebuie să revină pentru a finaliza informațiile necesare cerute în formular.

 Potrivit MAI , în procesul de prelucrare a datelor, informațiile sunt ulterior anonimizate, numele și prenumele persoanelor nu sunt înscrise în bazele de date, iar recenzorii sunt obligați să păstreze confindențialitatea datelor.

_______

Oana Alexa

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts