Clujul mărșăluiește, „Clujul citește!”

Cultură Din oraş

Marșul Lecturii reprezintă un eveniment inedit care a precedat deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Carte Transilvania din acest an.

Această manifestare a strâns astăzi, în fața Universității Babeș Bolyai, sute de iubitori de carte care au tras un semnal de alarmă asupra importanței pe care lectura o are în cultura unui popor. În semn de protest față de lipsa de interes în ceea ce privește lectura, aceștia au adus cu ei cărți, din care au citit în timpul marșului, dar și pancarde cu mesaje motivaționale precum: Citește! Citește! Citește!, De carte nu scapi! A citi e omenește! Clujul citește! Orice om este muritor, dar și un posibil cititor! Clujenii participanți au mărșăluit din fața UBB până în Piața Unirii.

Atmosfera a fost una energică, plină de strigăte menite să atragă atenția trecătorilor.

atmosfera

De la cei mai mici până la adulți, participanții au privit cu mult entuziasm această idee a marșului.

prof dr Ilie Rad

Lucian Vasile Szabo

Elena Abrudan sefa departamentului de jurnalism

Sloganul De carte nu scapi! s-a demonstrat a fi unul sugestiv având în vedere modul în care a debutat festivalul. Ce a stat în spatele acestuia, dar și în spatele ideii de marș al lecturii a dezvăluit însuși Gabriel Bota, director artistic al festivalului.

Gabriel Bota

Printre participanți s-au numărat și personalități importante din lumea culturală, dar și din lumea politicii:  Liviu Dragnea, prședintele interimar al PSD, Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Irina Petraș, președintele URS, filiera Cluj, Gabriela Adameșteanu, Dinu Flămând ș.a.

Nici prezența Ministrului Culturii, Ionuț Vulpescu, nu a rămas neobservată. Acesta a adus cu el romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război și i-a îndemnat pe cei prezenți să citească.

Ministrul Culturii Ionut Vulpescu

Un cuvânt de apreciere a venit și din partea Universității Babeș Bolyai, prin intermediul rectorului Ioan Aurel Pop.

rector UBB Ioan Aurel Pop

Aflat la a treia lui ediție, Festivalul Internațional de Carte Transilvania își va tine porțile deschise până duminică, 11 octombrie.

Larisa Antal / Sursa fotografiilor: Larisa Antal

 

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts