Claudia Cardinale şi Florin Piersic omagiaţi la TIFF

Cultură Din oraş

Celebrii actori Claudia Cardinale şi Florin Piersic sunt invitaţii de onoare ai celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filmografia Claudiei Cardinale cuprinde peste 150 de roluri în filme şi seriale de televiziuneAceştia vor fi omagiaţi prin acordarea Premiului pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană, respectiv a Premiului pentru întreaga carieră. Distincţiile vor fi decernate în cadrul Galei de Închidere a festivalului din 6 iunie, când cei doi artişti vor fi protagoniştii unui moment special pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

Claudia Cardinale, actriţă de renume a cinematografiei italiene, s-a născut la data de 15 aprilie 1939, într-o familie de sicilieni din Tunisia. Devine cunoscută în 1957, când câştigă concursul “Cea mai frumoasă italiancă din Tunisia”, organizat de ambasada Italiei. Premiul, o excursie la Veneţia, o aduce în Peninsulă unde atrage atenţia industriei de film italiene, pentru ca un an mai tarziu să debuteaze în Goha, alături de Omar Sharif, şi să fie distribuită într-un prim succes internaţional, I soliti ignoti/ Big Deal on Madonna Street, în regia lui Mario Monicelli.Cu ocazia ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Florin Piersic se întoarce în oraşul natal, Cluj-Napoca, dar şi pe scena Teatrului Naţional ”Lucian Blaga”

Astăzi, filmografia ei cuprinde peste 150 de roluri în filme şi seriale de televiziune, dintre care trebuie amintite  Ghepardul (rol care a propulsat-o printre actriţele de top ale Italiei), Rocco şi fraţii săi (ambele în regia lui Luchino Visconti),  Cartouche (regia Philippe de Broca), Once Upon a Time in the West (Sergio Leone), The Pink Panther (Blake Edwards), The Professionals (Richard Brooks) şi Vaghe stelle dell’Orsa al lui Visconti.

Claudia Cardinale îl va întâlni la Cluj pe unul dintre cei mai îndrăgiţi şi carismatici actori români: Florin Piersic. Cu o carieră impresionantă în teatru, film şi televiziune, acesta a debutat în acelaşi an, 1958, cu rolul din Ciulinii Bărăganului.

Florin Piersic a cucerit publicul cu uşurinţă şi de atunci a întruchipat personaje care s-au înscris în mitologia cinematografică românească, precum haiducul Şaptecai (Zestrea domniţei Ralu, Haiducii lui Şaptecai, Săptămâna nebunilor), misteriosul Mărgelatu (în Drumul oaselor, Trandafirul galben, Colierul de turcoaze, Misterele Bucureştilor şi Masca de argint), Preda Buzescu din Mihai Viteazul sau Sabinus din Columna.

Cu ocazia ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Florin Piersic se întoarce în oraşul natal, Cluj-Napoca, dar şi pe scena Teatrului Naţional “Lucian Blaga”.

Alina Radulov

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts