Ciclistul Aitor González Jiménez: „Concursurile pe munți sunt cele mai grele!”

Sport UBB Radio

Aitor González Jiménez, denumit Terminator (născut la 27 Februarie 1975 în Zumárraga, Gipuzkoa) este un ciclist profesionist din Spania, căruia deși i s-a spus că nu este apt fizic pentru acest sport s-a abmiționat și a continuat să se antreneze pentru a-și îndeplini visul. Tatăl său îl ducea la concursuri cu furgoneta, care le-a servit și pe post de dormitor, deoarece nu-și permiteau o cameră decentă de hotel. A ajuns profesionist în anul 1998 alături de AviancaTelecom, iar ultima  echipă în care a activat înainte de retragere a fost Euskaltel-Euskadi. A vizitat aproape toate țările lumii, a participat la competiții în toata Europa și a participat la cantonamete în toată lumea, astfel învățând mai multe limbi străine printre care și limba română.

Cum te-ai simțit când ai câștigat primul tău premiu?

Aveam 11 ani când am câștigat primul meu premiu, copiil fiind m-am bucurat nespuns de mult. Pentru mine ciclismul era un joc atunci, nu o activitate profesională.

De ce ai ales Fassa Bortolo și nu ai rămas la Kelme?

În acea perioadă la Kelme activa deja Oscar Sevilla, iar cariera unui ciclist e scurtă. Când am ales să trec la Fassa Bortollo am ținut cont de doi factori: primul a fost dezvoltarea carierei mele ca sportiv, aveam nevoie de o echipă unde eu eram lider, unde eu să fiu ”steaua strălucitoare”, iar al doilea factor de care am ținut cont a fost economia. La Fassa Bartolo mi s-au oferit ambele:mi s-a oferit leadershipul și câștig dublu în comparație cu Kelme.

Care dintre concursurile la care ai participat ți-a plăcut cel mai mult?

Toate concursurile au fost foarte grele, în viața unui ciclist profesional nu mai există concursuri ușoare. Dintre toate concursurile mi-a plăcut cel mai mult Turul Elveției. Acolo mi-a plăcut să urc munții Elveției, deși concursurile pe munte sunt cele mai grele acest concurs mi s-a părut mai ușor datorită faptului că am pierdut în greutate și chiar dacă pierdeam potența puteam să înaintez mai ușor. Greutatea era un contracronometru și am simțit că e ușor și înaintam mai repede.

Ce părere ai despre numele de Terminator care ți-a fost atribuit?

Am 45 de ani deja, nu cred că mi s-ar mai potrivi numele de Terminator. Am primit acestă denumire într-un concurs în care l-am depășit pe Roberto Eras, cu o diferență foarte mare de timp. Eu am ajuns primul, el al doilea, dar cronometrul și-a spus cuvântul, timpul dintre sosirile noastre diferă mult.

Cum te-ai simțit când ai câștigat  Vuelta de Espana?

M-am simțit obosit când am câștigat Vuelta de Espana. A fost un concurs de 3 săptămâni care presupune foarte mult efort, iar eu cel puțin nu am realizat acest lucru în momentul respectiv, îmi doream doar să ajung acasă, să mă odihnesc, eram obosit.  Dar, mai apoi după ce m-am odihnit m-am simțit un adevărat învingător.

De ce ai renunțat la acest sport?

Din păcate, am înaintat în vârstă. Nu poți fi sportiv de elită toată viața, sportivii de performanță ar trebui să iasă la pensie la 40 de ani. Deci eu nu am renunțat pentru că mi-am dorit asta, ci pentru că am fost nevoit.

Te-ai întoarce dacă ai putea, ai concura din nou?

Câteodată mă gândesc să mă întorc, mai am momente când mă gândesc serios și cred că aș mai găsi destulă forță și voință să concurez din nou. Deocamdată sunt indecis cu privire la acest subiect.

De ce ți-ai deschis magazinul de biciclete ?

Trăiesc într-un oraș turistic unde în fiecare an vin mulți turiști din Nordul Europei și le place ciclismul, unii închiriază biciclete pentru perioadele pe care le petrec aici. Am deschis magazinul pentru a ține legătura cu pasiunea mea și pentru a le oferi turiștilor și oamenilor pasionați de ciclism ce este cel mai bun pentru ei.

Sursă foto: Aitor González Jiménez

Bence Petra

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts