Cel mai mare parc eolian din lume se construiește în România

Economie UBB Radio

Construcția celui mai mare parc eolian din lume, Complexul Eolian Dobrogea, a început miercuri în sud-estul României, în apropierea Mării Negre, au anunțat reprezentanții Iberdrola Renovables, filiala pentru energie alternativă a companiei spaniole Iberdrola citați de Rador.

Parcul, a cărui capacitate totală va atinge 1 500 de megawatt în 2017, va fi primul al grupului în această ţară. Nivelul total al investiţiilor este estimat la două miliarde de euro.

Lucrările au demarat prin începerea construirii parcului eolian de la Mihai Viteazu, din judeţul Constanţa, de 80 de megawaţi. Acesta se va construi cu tehnologia Gamesa şi va reuni 40 de aerogeneratoare de 2 Mw fiecare, iar primele turbine vor fi puse în funcţiune la sfârşitul anului, scrie Adevărul.

„Este vorba de prima fază a acestui proiect, cel mai ambiţios din lume în termeni de energie regenerabilă.”, se arată într-un comunicat al companiei.

Puterea totală a „Complexului Eolian Dobrogea” va permite companiei să genereze suficientă energie pentru alimentarea cu electricitate un milion de locuinţe, evitându-se emisia a 1,25 milioane de tone de dioxid de carbon anual în atmosferă.

Iberdrola Renovables dispune deja de mai multe parcuri în Europa Centrală şi de Est – în Polonia, Ungaria, Estonia şi Bulgaria.

România dispune în prezent de o putere instalată de energie eoliană de mai puţin de 500 de megawaţi.

___________

Ana Giol

Foto: ec.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts