Carburanţii se scumpesc din nou

Economie Internaţional

Preţul carburanţiilor va creşte  în următoarele zile din cauza instabilităţii cotaţiilor ţiţeiului pe plan internaţional din zonele producătoare, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

„ Noi facem ajustarea preţurilor într-o manieră moderată, ţinând cont de evoluţiile internaţionale. Noi capturăm trendul, şi nu neaparat vârfurile de preţ. Există un grad de corelare cu cotaţiile internaţionale, dar vârfurile nu au fost capturate de Petrom în ultimii şase ani. În următoarele zile vor fi creşteri de preţ, dar nu vom prelua vârfurile,” a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, citată de Mediafax.

În urmă cu doar o săptămână ,OMV Petrom a majorat litrul de motorină cu şapte bani.

Potrivit unor date prezentate anterior de companie, motorina vândută de Petrom s-a scumpit, din ianuarie 2010 până în decembrie 2010, cu 24%, de la 3,78 lei/litru la 4,7 lei/litru. Impactul taxelor asupra evoluţiei preţului a fost o contribuţie de 8%, iar cel al cotaţiilor internaţionale la motorină şi deprecierea leului faţă de dolar a fost de 16 puncte. Calculul a fost efectuat pe baza mediilor lunare ale preţului de referinţă Petrom.

În cazul benzinei creşterea a fost de 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82 lei/litru. “+8% a fost impactul taxelor (mărirea TVA de la 19% la 24% a avut cel mai mare impact) şi +12% a fost impactul cotaţiilor internaţionale la benzină şi deprecierea RON vs. USD”, conform companiei.

Nemulţumit de această viitoare creştere, premierul Emil Boc a declarat astăzi că va solicita o nouă analiză suplimentară, pe baza căreia să-şi fundamenteze deciziile.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile combustibililor au urcat anul trecut cu peste 15%.

ANAF a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător, anunţă Mediafax.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, Lukoil şi MOL.

_________

Raluca Şteţco

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts