Bursa din New York se închide din cauza uraganului Sandy

Internaţional

 

Operatorul Nyse Euronext a declarat duminică seara că, bursa din New York se va închide luni şi marţi, ca urmare a treceri uraganului Sandy. Acesta a spus că va asigura schimburile într-o manieră electronică, potrivit AFP şi Reuters.
În consultare cu alte burse şi alţi participanţi ai pieţei, Nyse Euronext îşi va închide pieţele luni, 29 octombrie, sub rezerva confirmării, şi marţi, 30 octombrie, a declarat operatorul într-un comunicat. Operatorul bursier motivează că trecerea uraganului va face dificilă asigurarea siguranţei angajaţilor săi.
De asemenea transporturile în comun precum autobuzele, metroul, trenurile,  au fost suspendate, iar mii de curse aeriene au fost anulate în aşteptarea uraganului Sandy. Traficul a fost şi el suspendat de către autorităţi din cauza inundaţilor şi pagubelor pe care Sandy le-ar putea produce. Pe langă greutăţile provocate în viaţa de zi cu zi a americanilor, uraganul Sandy a îngreunat şi procesul electoral şi a produs primele pagube economice, astfel a crescut preţul benzinei cu 1% ca urmare a închiderii uzinei de prelucrare a petrolului ConcoPhillips.
Supranumit de experţi “Frankenstorm”, uraganul Sandy ar putea să afecteze aproximativ 20 de state americane, precum şi importante oraşe ca New York, Washington, Boston, Philadelphia, Baltimore, motiv pentru care evacuarea oamenilor este în plină desfăşurare în zonele de coastă din Virginia până în Massachusetts. De asemenea în New York aproape  300.000 de persone au fost trimise la adăposturi sigure.
Conform meteorologilor americani, Sandy ar putea să se transforme într-o super-furtună, având în vedere diametru său de 800 de km şi rafalele de vânt care ating 120 km pe oră, dar urmează să se intensifice pe măsură ce uraganul înaintează spre ape mai reci.
Uraganul urmează să afecteze costa de Nord-Est a Statelor Unite. Luni, la ora 0.00 (2.00, ora României), uraganul se află la sud de New York, potrivit Centrului american pentru supravegherea uraganelor (NHC).

______________

Andreea Hoza

Foto: www.guardian.co.uk

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts