AUDIO | Teatrul Evreiesc de Stat prezintă retrospectiva „The Best of TES FEST” în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Idiş „TES FEST”

Cultură UBB Radio

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă retrospectiva „The Best of TES FEST”. Evenimentul va avea loc în mediul online în perioada 25 – 31 mai, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş „TES FEST”.

Potrivit unui comunicat transmis pe pagina de Facebook a instituției, în cadrul retrospectivei vor fi prezentate online cele mai importante momente din cele patru ediţii precedente. Ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş „TES FEST” este un simbol al continuităţii, marcând dorinţa Teatrului Evreiesc de Stat de a menţine viu spiritul limbii şi culturii idiş. Teatrul urmărește crearea, chiar şi de la distanţă, a unei porți spre cunoaştere și spre diversitate culturală.

Teatrul Evreiesc din România organizează multe spectacole pe diverse teme culturale. Printre cele mai căutate proiecte sunt spectacolele în limba idiș, un dialect vorbit de foarte mulți evrei din întreaga lume, potrivit informațiilor transmise de către Teatrul Evreiesc de Stat. Celebra actriță Maia Morgenstern joacă într-un astfel de spectacol în limba idiș „Astă seară: Lola Blau”, care a înregistrat un mare succes, dar și în alte spectacole similare. Pe lângă această piesă, tot în acest dialect mai sunt jucate piese precum „Blazonul”, „Blestemul iubirii” sau „Nuntă cu divorț”. Câteva dintre aceste piese au o secvență de prezentare încărcată pe contul de YouTube al instituției, unde pasionații de teatru își pot contura o idee despre spectacol.

Pe perioada pandemiei de coronavirus, teatrul și-a întrerupt activiatea cu publicul, mutându-se în  spațiul virtual. Acest lucru nu i-a împiedicat să organizeze și anul acesta Festivalul Internațional de Teatru Idiș „TES FEST”, declarând pe pagina oficială de Facebook că evenimentul va avea loc, sub forma unei retospective a edițiilor anterioare:

„Gândurile și emoțiile transmise, în toată această perioadă, către teatrul nostru, comunicarea intensă cu prietenii și colaboratorii noștri, reprezentanți ai limbii și culturii idiș din întreaga lume, ne-au încurajat să credem în continuare în visul nostru de a realiza, în fiecare an, acest eveniment unic în lume – Festivalul Internațional de Teatru Idiș «TES FEST», și de a face din Teatrul Evreiesc de Stat un pol al culturii idiș din întreaga lume”.

Primul teatru evreiesc profesionist din lume a fost inițiat de artistul şi scriitorul Avram Goldfaden (1840-1908), la data 19 august 1876, la Iaşi. După o serie de reprezentații cu propria trupă, Goldfaden a decis să mute teatrul la București. În prezent, Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti este singurul teatru al unei minorităţi naţionale care există în capitala României și reprezintă un punct de atracţie vizitat de numeroşi turişti, politicieni străini, membri ai Corpului Diplomatic şi delegaţii de peste hotare, conform prezentării făcute pe site-ul oficial.

Teatrul Evreiesc aniversează 72 de ani de existenţă, fiind primului teatru profesionist de limbă idiş din lume în România. În ultimii 25 de ani, Teatrul Evreiesc de Stat a susținut câteva apreciate turnee în S.U.A., Canada, Israel, Germania, Austria, Rusia, Elveţia, Franţa, Grecia, luând parte şi la o serie de manifestări internaţionale. Spre exemplu, în anul 2000 teatrul a realizat în coproducţie internaţională spectacolul „An die Musik de Pip Simmons”, după o idee originală de Rudy Engelander şi pe muzica lui Chris Jordan, dând reprezentaţii, printre altele, la Nancy, Avignon, Salzburg, Zürich, Londra, Berlin, Copenhaga și Rotterdam.

Nu foarte multă lume cunoaște detalii despre existența acestui teatru în România. Despre spectacolele pe care le organizează, dar și despre Festivalul Internațional de Teatru Idiș, am discutat cu Titus Marius, pasionat de teatru, și cu Mara Alexandra, studentă Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.

Teatrul Evreiesc de Stat a organizat şi găzduit, în 1991 şi 1996, Festivalul Internaţional al Teatrului de Limbă Idiş. În anul 2002, a fost coorganizatorul Festivalului Naţional al Teatrelor Minoritare din România, iar în anul 2003 a fost coorganizator şi gazdă a primului Festival de Cultură Idiş din Europa. În anul 2017, Teatrul Evreiesc de Stat a organizat și găzduit prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș „TES FEST”, ajuns deja la a patra ediție, organizat de Primăria Municipiului București, prin Teatrul Evreiesc de Stat.

Sursa: Facebook Teatru Evreiesc de Stat

Sonia Lujerdean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts