Anim’est 2010: “frumos, prietenos şi rock’n’roll”

Eveniment Internaţional

Filmele premiante ale Festivalului Internaţional al Filmului de Animaţie Anim’est 2010 ajung de la Bucureşti la Cluj pentru 3 zile de proiecţii. Între 22 şi 24 octombrie, publicul este aşteptat atât cu titlurile câştigătoare, cât şi cu cele mai vizionate din cadrul evenimentului din Bucureşti.

Vlad Ilievici, directorul executiv Anim’est, spune că acest festival este “frumos, prietenos şi rock’n’roll”.

Unul dintre cele mai aşteptate filme de la Anim’est Cluj este Iluzionistul, care va fi proiectat sâmbătă, 23 octombrie, la Centrul Cultural Francez de la ora 20:00. Acesta este una dintre proaspetele nominalizări la  Premiul Academiei Europene de Film pentru “Cel mai bun film de animaţie” şi marchează debutul masterclassului de film de animaţie.

Warm-up şi surprize a la Anim’est

Pentru a pregăti terenul celui mai bun festival de animaţie din România, organizatorii aşteaptă cinefilii încă mâine, de la ora 18:00, în cadrul Zilelor Porţilor Deschise de la Centrul Cultural Francez (CCF). Despre ce aduce CCF festivalului, Raluca Ghervan, responasbil comunicare CCF Cluj, a declarat că vor avea loc ateliere de animaţie pentru cei care doresc să înveţe cum anume se realizează o astfel de producţie.

După acest warm-up, Anim’est Cluj debutează cu cele mai bune producţii din ultimii 20 de ani ai Universităţii de Arte şi Design Moholy – Nagy – MOME din Budapesta, în cadrul căreia funcţionează una dintre cele mai importante şcoli de animaţie din Europa. Acestea vor putea fi vizionate vineri, 22 octombrie 2010, de la ora 16:00. De asemenea, una din producţiile maghiare care s-au remacat atât la Anim’est, cât şi la TIFF, unde s-a proiectat în premieră, este filmul “Mátyás, Mátyás”, regizat de Cecilia Felméri. Andrea Janosi, cea care a imaginat şi a pictat personajele filmului, a spus că ceea ce este deosebit la această producţie este folosirea în exclusivitate a picturilor şi a desenelor pe hârtie.

O premieră de care se vor bucura în special amatorii de filme de groază este programul de scurtmetraje din cadrul “Creepy Animation Night”, care se va desfăşura sâmbătă noaptea, de la ora 22.

Duminică are loc “Competiţia Românească”, secţiune la care animatorii din Transilvania sunt invitaţi la proiecţia celor mai bune 14 scurtmetraje autohtone înscrise în preselecţia Anim’est.

Clujenii vor viziona filmele din cadrul Festivalului Internaţional al Filmului de Animaţie la Centrul Cultural Francez şi la Cinema Victoria.

Scurtmetrajul italian “Bing Bang Big Boom” a fost desemnat marele câştigător al festvalului Anim‘est 2010, în cadrul Galei de închidere ce s-a desfăşurat, la Cinematografului Patria din Bucureşti.

__________

Oana Moisil

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts