Andrei Pleşu: “Nu cred în obiectivitatea presei româneşti” [Galerie foto]

Din oraş Eveniment

Scriitorul Andrei Pleşu a vorbit astăzi la Cluj despre obiectivitatea presei din România.

Cea de-a XI-a ediţie a simpozionului naţional de jurnalism l-a adus în faţa publicului clujean pe scriitorul Andrei Pleşu, ocazie cu care acesta şi-a exprimat părerea despre caracterul obiectiv al presei dar şi despre tabloidizare, relaţia jurnalismului cu politicul, dreptul de a fi informaţi şi mai ales ceea ce îi lipseşte presei din zilele noastre.

“Nu cred că cineva poate fi obiectiv, şi mai ales nu cred în obiectivitatea presei”, a fost afirmaţia cu care scriitorul şi-a făcut debutul în discursul suţinut pe această temă. Cu această ocazie el a ţinut să precizeze că doar un om independent şi neafiliat poate să fie subiectiv.

De asemenea, în ceea ce priveşte meseria de jurnalist, Andrei Pleşu este de părere că „această meserie este una lipsită de contur, o meserie ce glisează către meseria de analist politic.” Pe de altă parte el mai susţine existenţa unei abundenţe informaţionale de care populaţia dispune, numind-o „o stare de obezitate informaţională”.

Întrebat fiind de lipsurile presei româneşti din zilele noastre, scriitorul remarcă existenţa mai multor probleme: “problemă e şi manipularea din presă, nu doar obiectivitatea. Ne lipseşte politeţea în televiziune, limba română, care se vorbeşte de cele mai multe ori prost dar şi cultura.”

Totodată sfatul pe care Andrei Pleşu îl dă tinerilor jurnalişti în special în ceea ce priveşte modelul de urmat în carieră este ca ei să îşi aleagă modele greu de urmat, modelul cel mai bun fiind cel de neatins.

[flagallery gid=46 name=”simpozion jurnalism “]

__________

Oana Alexa

Foto: Mădălina Gorschi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts