A murit liderul nord-coreean Kim Jong-il

Eveniment Internaţional

Liderul nord-coreean, în vârstă de 69 de ani, a decedat sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-un a fost nominalizat pentru a-i lua poziția, a anunţat în această dimineață Agenţia centrală de presă coreeană (KCNA), conform Mediafax. Funeraliile sale au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian.

Kim a decedat din cauza unei “mari epuizări mentale şi fizice” acum două zile, la data de 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României), a anunţat agenţia oficială nord-coreeană.

Starea de sănătare a lui Kim Jong-il era una cu probleme încă din 2008, când a suferit un accident cerebral. Liderul nord-korean a decedat din cauza unui “infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace”, în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene.  Autopsia a fost realizată duminică.

Fiul său Kim Jong-un, născut în 1983 sau 1984, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din Istorie, potrivit agenţiei oficiale, care le cere nord-coreenilor să-l recunoască de acum ca lider al lor.

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak şi-a anulat toate întâlnirile şi a convocat un Consiliu de Securitate Naţională la “Casa Albastră”, numele reşedinţei prezidenţiale.

În momentul de față, armata sud-coreeană este în stare de alertă. Astfel că, Coreea de Sud şi-a plasat armata în stare de alertă şi a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, după anunţul decesului liderului nord-coreean Kim Jong-il, au declarat surse oficiale.

Autorităţile statului comunist au decretat doliu în perioada 17-29 decembrie.

_________

Anca Baciu

Foto: mediafax.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts