A început al 9-lea summit Asia-Europe Meeting

Eveniment Internaţional

Cel de-al 9-lea Summit ASEM (Asia-Europe Meeting) a început luni, la Vientiane, pe tema Prieteni pentru pace, parteneri pentru prosperitate.

Summitul ASEM are loc pe perioada 5-6 noiembrie, iar la această reuniune vor fi prezenţi peste 30 de şefi de stat printre care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, precum şi premierii chinez Wien Jiabao şi japonez Joshihiko Noda.

În cadrul summitului liderii europeni şi asiatici vor avea ocazia să discute probleme de interes comun, având în vedere criza economică, dezvoltarea pe plan financiar, dezastrele naturale, probleme socio-culturale. Printre obiectivele propuse de liderii europeni se numără ridicarea măsurilor de protecţie care împiedică un comerţ mai fluid, de către omologii asiatici. De asemenea liderii vor da asigurări că partea mai grea a crizei care afectează Europa a trecut.

De asemenea summitul de anul acesta marcheză cea de-a 16-a aniversare a Meeting-ului dintre Asia şi Europa. Acesta a început în 1996 având un număr de 26 de parteneri, ajungând în prezent la 48 de parteneri din Asia şi Europa. Cu ocazia summitului de anul acesta vor adera Elveţia Norvegia şi Bangladesh. ASEM a avut o contribuţie semnificantă în promovarea păcii stabilităţii dezvoltării şi prospertăţii dintre Asia şi Europa.

__________

Andreea Hoza

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts