3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Internaţional Media

presa-libera

Astăzi este Ziua Mondială a Libertăţii Presei, declarată la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). 

Conform Hotnews.ro, în Conferinţa Generală UNESCO, printr-o rezoluţie din 1991 asupra „Promovării libertății presei în lume”, a fost recunoscut faptul că „o presă liberă, pluralistă și independentă este componenta esențială a unei societăți democratice”.

În România, această zi se sărbătorește pentru al 10-lea an consecutiv, după ce în anul 2002, în cadrul programului „Freedom of Expression – FreeEx România”, următoarele organizații au inițiat celebrarea ei și în țara noastră: AMP (Agenția de Monitorizare a Presei), în colaborare cu APPLE (Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare) și CJI (Centrul pentru Jurnalism Independent).

Printr-un comunicat de presă remis de MAE, citat de Hotnews.ro, Cristian Diaconescu salută contribuția fundamentală pe care o are presa în susținerea democrației, a drepturilor omului și a supremației:

„Abuzurile recente împotriva presei române din partea autorităților din Republica Moldova ne arată, din păcate chiar în vecinătatea noastră, cât de limitată sau inexistentă este libertatea presei în multe locuri din lume și ce consecințe negative aduce această situație”.

De asemenea, MAE reamintește opiniei publice faptul că  articolul 19 al Declarației Universale a Drepturilor Omului, afirmă că:

„Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afara, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile, pe pagina lui oficială de Facebook:

„O presă liberă contribuie la consolidarea democrației și la dezvoltarea unei societăți prospere. Pentru acest drept am luptat în 1989, iar rolul mass – media este esențial în apărarea interesului public. Ziua Mondială a Libertății Presei ne readuce aminte cât de importantă este libertatea de exprimare.”

– Alexandra Boierean / Sursa fotografiei: România Curată

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts