13 februarie – Ziua mondială a radioului

Cultură

Ziua de 13 februarie marchează, anual, Ziua Mondială a Radioului (World Radio Day – WRD). Scopul celebrării acestei zile este acela de a atrage atenția publicului larg asupra importanței radioului ca mijloc de informare în masă.

Tema de anul acesta, propusă de UNESCO, este „Radioul și sporturile”. Posturile riadio din întreaga lume sunt invitate să prezine publicului importanța și frumusețea sporturilor tradiționale, ca legătură cu patrimoniul cultural al fiecărei țări.

Ziua Mondială a Radioului a fost proclamată la 3 noiembrie 2011 în urma celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, fiind ratificată de Adunarea Generală a UNESCO din decembrie 2012. Astfel, în 13 februarie 2013 a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Mondială a Radioului, marcându-se astfel prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, din anul 1946.

În România, prima emisie a fost cea a postului național de radio și s-a realizat cu apelul „Alo, aici Radio București, România”, în 1 noiembrie 1928. La început, din cauza numărului redus de aparate de recepție, radioul era considerat un mijloc de informare greu accesibil. Astăzi însă, acest mijloc de informare în masă este unul dintre cele mai accesibile publicului larg.

– Alexandra Boierean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts