Ziua internaţională a romilor sărbătorită şi la Cluj

Din oraş Eveniment

img_1405Ziua internaţională a romilor a fost sărbătorită, astăzi,si de către romii din România. Cu acest prilej, vor să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă şi să demonstreze că pot să facă parte din societate.

Cosilierul judeţean pe probleme de romi, Marius Lakatos, a declarat: “Şi romii au o sărbătoare exact ca şi celelalte minorităţi în sensul că romii sunt uniţi, vor să aibă colaborări cu toate organizaţiile nonguvernamentale, rome sau nerome sau cu instituţiile publice şi în sensul că sărbătoarea romilor nu este doar pentru ei. Deci, ei încearcă să facă parteneriate cu instituţiile publice şi cu societatea civilă astfel încât să se integreze în societate”.

De asemenea, romii au comemorat astăzi moartea victimelor Holocaustului din cel de al Doilea Război Mondial. În memoria acestora ei au aruncat 10 jerbe în râul Someş.

Vă reamintim că romii au ziua lor naţională din anul 1971 cu ocazia primului congres internaţional al romilor care s-a desfăşurat la Londra. Tot atunci s-a adoptat  imnul  “Gelem, gelem” compus de Jarko Jovanovic şi steagul internaţional al romilor. 

Simona Sauca

Foto: Victoria Berci

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts