Weekend a la TIFF

Din oraş Divertisment

Ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Film Transilvania(TIFF) le face cinefililor clujeni program de weekend. Astfel, în primul weekend la TIFF 2011, publicul este invitat să participe la serie de evenimente speciale, de la proiecţii 3D, concerte, filme, până la întâlniri cu invitaţi de marcă.

Concerte de weekend

Astăzi de la ora 19.00, la Muzeul Etnografic, SoNoRo dă startul concertelor din cadrul TIFF 2011 cu Songs and Dances of Life. Un proiect muzical inspirat chiar de rădăcinile zonei multiculturale a Transilvaniei, spaţiu de convieţuire pentru români, maghiari, germani, slovaci şi ucrainieni, Songs and Dances of Life este, după cum declară chiar muzicienii, „o îmbinare a cântecelor de recoltă şi dansurilor de cătănie cu colinde şi cântece religioase, a baladelor cu cântecele de dor”, care cuprinde şi rarităţi, cum ar fi piese de Franz Liszt, o melodie slovacă, un dans ruten ameţitor sau fragila melodie ungară a lui Franz Schubert.

Artiştii Mara Dobrescu (pian), Cristian Nas (violă), Răzvan Popovici (violă) şi Andu Dumitrescu (VJ) aşteaptă publicul cu piese de Béla Bartók, Franz Schubert, George Enescu, Franz Liszt, Léos Janacék, György Ligeti.

Filme de weekend

În plus, Cinema Florin Piersic va găzdui în această seară de la ora 20:30 primele proiecţii 3D din istoria TIFF,  două documentare de artă-fenomen, semnate de monştri sacri ai filmului german: Pina , filmul semnat Wim Wenders care a făcut senzaţie la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin. Pentru ziua de mâine, organizatorii au programat filmul Peştera viselor uitate care va rula la Cinema Florin Piersic  de la 22:30.

Teatru de weekend

Seria de spectacole din cadrul Teatru la TIFF, care a debutat seara trecută la Teatrul Maghiar, continuă astăzi de la ora 20.00, la Fabrica Libertatea cu piesa Shoah, de Andreea Iacob. Shoah este un eseu vizual-teatral care se inspiră din poveştile supravieţuitorilor Holocaustului din Ardeal. Pornind de la aceste poveşti, regizoarea Andreea Iacob a creat o serie de instalaţii teatrale despre supravieţuire, despre noi, despre noi şi ceilalţi.

Mâine de la ora 20.00, la Teatrul Maghiar clujenii sunt invitaţi la piesa Savianei Stănescu, Polanski, Polanski, care atrage atenţia atât iubitorilor de teatru, cât şi cinefililor. Polanski, Polanski explorează turbulenţele psiho-emoţionale ale celebrului regizor Roman Polanski printr-o expunere fictivă a trei momente de răscruce din viaţa lui: dorinţă, evadare, pedeapsă. Această explorare multimedia super-corporală, realizată de apreciatul actor Grant Neale, înglobează forme atât din teatru cât şi din film şi combină genurile teatrului psihologic şi al monologului.

_____________

Andrada Lăutaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts