Vizele UE vor putea fi obţinute mai rapid pentru spaţiul Schengen

UBB Radio UE

La 5 aprilie va intra în vigoare Codul european al vizelor. Acest document a fost adoptat în iunie 2009 de Parlamentul European şi de Consiliu, şi reuneşte toate dispoziţiile legale care reglementează deciziile în materie de vize.

Rolul acestui Cod european al vizelor este de a spori gradul de transparenţă, a consolida securitatea juridică şi de a asigura un tratament egal al solicitanţilor, armonizând în acelaşi timp regulile şi practicile statelor Schengen, se arată în comunicatul remis de Comisia europeană.

În acest sens, formularul european unic de cerere de viză a fost simplificat. Conţinutul câmpurilor individuale a fost clarificat atât în beneficiul solicitanţilor, cât şi al personalului consular.

De asemenea, categorii suplimentare de persoane vor fi exonerate de taxa de viză, iar copiii între 6 şi 12 ani vor plăti o taxa de viză de numai 35 de euro (taxa generală rămânând 60 de euro).

Pentru creşterea gradului de transparenţă şi securitate juridică, s-a dispus motivarea respingerii cererilor de viză şi oferirea posibilităţii de contestare a deciziilor negative.

Vezi Regulamentul 810/2009 privind instituirea unui Cod comunitar de vize.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts